Ministerul rus al Apărării acuză Statele Unite că ar fi înmulțit căpușe în sud-estul Ucrainei cu scopul de a crește numărul de îmbolnăviri cu Boala Lyme a rușilor din zona de graniță, scrie presa rusă.
Într-o conferință de presă susținută joi, șeful trupelor pentru protecția radiologică, biologică și chimică din Federația Rusă, general-locotenentul Igori Kirillov, a declarat că specialiștii americani au adunat și înmulțit căpușe în sud-estul Ucrainei, fapt ce a coincis cu o creștere puternică a numărului acestora în regiunile ruse de la granița cu Ucraina și a creșterii numărului de cazuri de borelioză (Boala Lyme).
Anterior, generalul a declarat că în timpul operațiunii speciale a armatei Federației Ruse a fost primit un raport despre activitatea agențiilor SUA privind limitarea amenințării războiului în Ucraina în anii 2005-2016. „Un proiect aparte a fost acela pentru studierea căpușelor ixodide, care pot fi purtătoare a unei întregi serii de infecții extrem de periculoase (tularemie, febra West Nile sau febra Crimeea-Congo), proiect realizat de sepcialiștii Universității din Texas.
Adunarea căpușelor se desfășura în special în zona de sud-est a Ucrainei, unde au fost localizate focarele naturale de infecție, specifice pentru teritoriile Federației Ruse”, a declarat Kirillov .
În acest context, potrivit generalului, desfășurarea studiilor cercetătorilor americani a coincis cu „o creștere accentuată a infectării populației ucrainene, dar și cu o creștere a numărului de căpușe într-o serie de raioane ruse aflate la graniță cu Ucraina.”
De la începutul invaziei în Ucraina, rușii au susținut în repetate rânduri că Statele Unite au creat laboratoare în Ucraina cu scopul de a dezvolta arme biologice. Tema a devenit una preponderent folosită de propaganda rusă.
Chiar președintele rus, Vladimir Putin, declara că în Ucraina au fost creaţi compuşi pentru arme biologice şi că în timpul „operaţiunii militare speciale” Rusia a obţinut „probe documentare” cu privire la astfel de activităţi desfăşurate pe teritoriul ucrainean cu sprijinul SUA.
Sursa: Digi24