Peste o sută de mii de oameni au manifestat sâmbătă în centrul Pragăi pentru a protesta față de creșterea prețurilor la energie și inflația galopantă.
Organizatorii aparțin mai multor organizații făcând parte din întreg spectrul politic – de la naționaliști la comuniști.
Potrivit poliției, la protest au participat 70.000 de oameni, deși imaginile sugerează un număr mult mai mare de manifestanți, informează Reuters.
Jiri Havel, unul dintre organizatorii protestului, a declarat:
„Scopul manifestației noastre este de a cere o schimbare, în primul rând pentru a rezolva problema prețurilor la energie, în special la electricitate și gaz, care vor distruge economia în această toamnă.”
Protestatarii au solicitat negocieri directe cu producătorii de energie, inclusiv cu Rusia.
Manifestația a avut loc în Piața Venceslas, la o zi după eșecul unei moțiuni de cenzură împotriva guvernului, acuzat de către opoziție de pasivitate în fața tăvălugului crizei.
Premierul Petr Fiala, care conduce o coaliție formată din cinci formațiuni politice, i-a acuzat pe protestatari că acționează împotriva intereselor Cehiei.
„Manifestația din Piața Venceslas a fost organizată de forțe pro-ruse, cu poziții extremiste și ostile intereselor Republicii Cehe.”
Luând cuvântul la protest, expertul în energie Vladimir Ștepan, a spus:
„Acest guvern urmărește să se ajungă la prețuri uriașe la energie. Înainte plăteam 30.000 de coroane (circa 1.200 de euro) pe an pentru a încălzi un apartament, iar acum vom plăti 200.000 de coroane.”
Cehia ar trebui să își urmărească propriile interese în domeniul energiei și al economiei, și să nu fie victima intereselor Occidentului, a mai spus vorbitorul.
Inflația crește. Inițiativa autorităților de a reglementa prețul petrolului la nivelul UE va agrava efectele negative, a mai spus Ștepan, adăugând că Republica Cehă ar trebui să poarte negocieri directe cu Rusia pentru cumpărarea de materii prime energetice.
Decanul Facultății de Economie din Praga, Miroslav Șevcik, care a participat și el la protest, a prezis că criza a afecta grav circa 90% din familiile cehe.
„Din nefericire, ne aflăm într-o situație care nu poate fi numită altfel decât o situație militară, în care ne-am lăsat antrenați de politicienii noștri iresponsabili.”
Economistul i-a învinuit și pe responsabilii financiari din UE și de la Banca Centrală Europeană, care, în opinia sa, susțin financiar proiecte dubioase care nu fac decât să crească inflația.
La protest s-a cerut și ieșirea din NATO și neutralitatea militară a țării.
Participanții la protest au avertizat guvernul că, dacă nu ține cont de apelul lor, în Cehia ar putea avea loc o revoluție asemănătoare cu cea din 1989.
Sursa: Stefan Constantinescu / Active News