Actualitate, Externe, Politic

Alegeri în SUA: Cele mai recente proiecţii ale rezultatelor arată un avantaj pentru republicani la Cameră şi o cursă strânsă pentru controlul Senatului

Alegerile intermediare din America au intrat în faza lor finală, deja fiind închise secţiile de vot în majoritatea statelor. Primele proiecţii ale rezultatelor confirmă avantajul aşteptat al republicanilor la Camera Reprezentanţilor, în timp ce la Senat pare să se menţină egalitatea. Multe dintre cursele electorale sunt prea strânse ca să poată fi prognozat un câştigător. Aceste alegeri de la mijlocul mandatului prezidenţial, văzute adesea ca un referendum la adresa preşedintelui în funcţie, ar putea decide soarta viitoarei competiţii electorale pentru Casa Albă din 2024, relatează News.ro. 

Bătălia pentru controlul Congresului începe să prindă contur pe măsură ce voturile sunt numărate în cursele cu rezultate incert din toate statele.

Republicanii „au răsturnat” locurile deţinute de democraţi în Florida, Georgia şi Virginia, care acum le revin lor, potrivit proiecţiilor CNN.

Pe de altă parte, mai mulţi democraţi în funcţie, inclusiv doi membri ai Camerei din Virginia, au câştigat astfel de curse strânse (competitive), iar alţii erau în frunte, semn că republicanii au un avantaj, dar nu succesul pe care îl sperau la nivel naţional.

În acest moment, proiecţiile CNN indică 190 de mandate pentru republicani şi 167 pentru democraţi în Camera Reprezentanţilor, în condiţiile în care în joc sunt 435 de mandate.

La Senat, situaţia continuă să fie la egalitate: 46 la 46.

Victorie importantă pentru democraţi

Democratul Josh Shapiro va câştiga postul de guvernator al statului Pennsylvania, conform proiecţiilor CNN. Actual procuror general al statului, el l-a învins pe Doug Mastriano, un republican de extremă dreapta.

Ascensiunea lui Shapiro înseamnă că democraţii vor păstra controlul funcţiei supreme a statului, care are un legislativ dominat de republicani, în condiţiile în care guvernatorul Tom Wolf părăseşte funcţia din cauza limitelor în privinţa numărului de mandate.

Shapiro are şanse acum să devină o figură democrată naţională de prim rang, eventual pe lista scurtă pentru următorii candidaţi democraţi pentru învestitura la alegerile pentru Casa Albă din 2024.

Proiecţiile Reuters arată că democraţii au 150 de locuri în Camera Reprezentanţilor, reuşind să ia câştige un mandat care anterior fusese al republicanilor, în timp ce republicanii au 183 de locuri, reuşind să „întoarcă” rezultatul în favoarea lor în 6 circumscripţii.

Sursa: Ecopolitic.ro 

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile