Actualitate, Externe

Cel mai corupt judecător din Ucraina, sprijinit de Zelenski – Obstrucționarea justiției, crimă organizată

Un caz de corupție împotriva lui Pavlo Vovk, cel mai cunoscut judecător din Ucraina, a fost trimis la ÎnaltaCurte Anticorupție, a anunțat la 20 iunie biroul procurorului anticorupție. 

Vovk, șeful Tribunalului Administrativ Districtual din Kiev, a devenit un simbol al nedreptății, al ilegalității și al impunității în Ucraina. Cazurile împotriva sa au fost blocate și sabotate de procurori, anchetatori și instanțe timp de mai mulți ani.

Obstrucționarea justiției, crimă organizată

Vovk și alți judecători ai instanței din Kiev au fost acuzați de uzurparea puterii, obstrucționarea justiției, crimă organizată și abuz de autoritate. În ciuda acuzațiilor, Vovk a rămas șeful instanței, care și-a reluat activitatea sub conducerea sa în aprilie, după ce și-a suspendat operațiunile în februarie din cauza invaziei rusești.

„Prostituția politică” a instanței. „Noi suntem unici”

În înregistrările audio publicate de Biroul Național Anticorupție din Ucraina (NABU) în 2019-2021, Vovk este auzit discutând despre numeroase afaceri de corupție, dând ordine ilegale și glumind că nimeni nu ar trebui să se îndoiască de „prostituția politică” a instanței. Unul dintre judecătorii din instanța sa a fost înregistrat spunând că susține „orice ilegalitate în sistemul judiciar”, informează The Kyiv Independent.

„Noi suntem unici. Suntem singura instanță care a supraviețuit tuturor timp de cinci ani. Nelichidată, nereformată, neevaluaă”, a glumit Vovk, potrivit înregistrărilor NABU, cu referire la eforturile sale de a bloca reformarea, revizuirea sau lichidarea instanței sale.

Scheme de corupție pentru presiuni asupra justiției

Vovk a fost plătit pentru hotărâri judecătorești și a organizat procese false și proceduri false de selecție pentru posturi de stat, susține conținutul înregistrărilor. El a folosit scheme de corupție pentru a influența și a exercita presiuni asupra celor două organisme principale ale sistemului judiciar – Consiliul Superior al Justiției și Comisia Superioară de Calificare, se arată în înregistrări. De asemenea, el a intervenit la Curtea Supremă, la Curtea Constituțională, la Biroul de Stat de Investigații și la Agenția Națională pentru Prevenirea Corupției.

Acuzațiile actuale au fost aduse împotriva lui Vovk în 2020.De atunci, Vovk a ignorat somațiile din partea NABU. Procurorul general Venediktova, un loial al președintelui Volodimir Zelenski, a refuzat în mod repetat să autorizeze un mandat de arestare pentru Vovk. Ea a refuzat, de asemenea, să permită NABU să percheziționeze biroul lui Vovk sau să îl pună sub ascultare telefonică și și-a concediat adjunctul care a autorizat acuzațiile de corupție împotriva judecătorului.

În 2021, Andriy Bitsyuk, un judecător de la Înalta Curte Anticorupție, a refuzat să extindă ancheta de corupție împotriva lui Vovk. El a ordonat procurorilor să îl trimită în judecată în termen de cinci zile sau să închidă ancheta.

Acest lucru a creat riscul ca dosarul să fie închis, deoarece o hotărâre judecătorească similară din 2019 a fost folosită în 2021 ca temei pentru închiderea unui alt caz de obstrucționare a justiției împotriva lui Vovk. Închiderea cazului Vovk din 2019 va fi analizată de Curtea Supremă la 28 iunie.

Scăpat chiar de Zelenski

Zelenski a fost acuzat că l-a lăsat pe Vovk să scape de justiție. Biroul președintelui nu a răspuns la o solicitare de comentarii. O sursă din cadrul forțelor de ordine a declarat pentru Ukrainska Pravda că Vovk s-a întâlnit cu Zelenski în 2019 și l-a convins că va lucra ca parte a echipei președintelui.

În 2019, Vovk și fostul șef de cabinet al lui Zelenski, Andri Bohdan, au organizat demiterea unui șef al Curții Constituționale, potrivit unor înregistrări audio publicate de proiectul de jurnalism de investigație Slidstvo.info. De asemenea, Vovk ar fi colaborat cu Ruslan Riaboșapka, fostul procuror general al lui Zelenski, pentru a organiza demiterea unui șef al Consiliului Judecătorilor în 2019, potrivit înregistrărilor. Bohdan și Riaboșapka nu au răspuns la solicitările de comentarii.

În aprilie 2021, Zelenski a depus un proiect de lege parlamentar „urgent” pentru a lichida instanța lui Vovk. Cu toate acestea, proiectul de lege a fost blocat de parlament, unde partidul președintelui deține majoritatea absolută.

 

Sursa: Ziarul National

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile