Scumpirile din sectorul energetic au afectat, aşa cum era de aşteptat, coşul zilnic al românilor. Dacă în prima lună de toamnă, românii au scos mai puțini bani din buzunar pentru alimente, lucrurile stau complet diferit în luna octombrie.
Pe lângă facturile de care mulți se plâng că au crescut, și alimentele s-au scumpit luna trecută.
Zahărul, cartofii şi ouăle – cele mai mari scumpiri
Printre alimentele care s-au scumpit cu câteva procente se numără zahărul, produs ce ocupă primul loc în topul creșterilor de prețuri, urmat de cartofi, ouă, produse de panificație și lactatele. Nu doar la aceste alimente s-au înregistrat scumpiri, ci și prețul la ulei, carne sau pâine a marcat o creștere.
În topul mărfurilor nealimentare care au consemnat cele mai mari creşteri de preţ în perioada analizată s-au aflat gazele, cu 40,79%, energia electrică, având un avans al preţurilor de 27,01%, tarifele energiei termice, cu 23,18%, şi combustibilii, cu un plus de 19,72%.
În sectorul serviciilor, cel mai mult s-au scumpit transportul aerian, cu 28,93%, serviciile de apă, canal salubritate – 21,85% şi transportul CFR – 20,92%. Serviciile de telefonie s-au ieftinit cu 0,76%, aceasta fiind şi singura ieftinire înregistrată în luna octombrie din acest an faţă de octombrie 2021.
Uleiul s-a ieftinit
Luna trecută, singurul produs alimentar care s-a ieftinit a fost uleiul, preţul înregistrând un recul de 0,03%. De asemenea, combustibilii s-au ieftinit cu 1,06%, aceasta fiind singura ieftinire la mărfuri nealimentare. La servicii se înregistrează de asemenea o ieftinire la transport aerian, cu 19,33%.
Marcel Ciolacu a precizat că este posibil ca prețurile de la produsele alimentare să marcheze o scădere cu câteva procente. Acest lucru ar trebui să aibă loc de la 1 ianuarie, atunci când alimentele de bază ar trebui să fie mai ieftine.
Sursa: Andrei Stefan / national.ro