Actualitate, Social

Descindere la o școală din Jilava, elevi percheziționați de polițiști – Polițiștii au căutat arme în ghiozdanele elevilor

Acțiune revoltătoare într-o școală din Ilfov. Mai mulți polițiști au intrat într-o sală de clasă şi, fără să se prezinte și să dețină un mandat, i-au percheziționat pe elevi.

Acest control a avut loc în urmă cu două săptămâni și întreaga scenă a fost surprinsă pe camerele de luat vederi. Câțiva polițiști din județul Ilfov au descins cu cinci autospeciale într-o şcoală din Jilava.

Polițiștii au căutat arme în ghiozdanele elevilor

Imaginile obținute de Fanatik arată cum mai mulți polițiști intră într-o sală de curs în timpul orelor și, fără a se prezenta și fără să le spună copiilor despre ce acțiune este vorba, le cer acestora să-și golească buzunarele și ghiozdanele pe bănci.

Din imagini se vede că un polițist însoțit de alte două polițiste intră în sala de clasă și, după ce dă “bună-ziua”, o apostrofează pe o elevă care nu a apucat să se ridice de pe scaun. „Tu nu te ridici de pe scaun? Așa discutăm? De pe scaun?”, îi spune acesta unei fete aflate în prima bancă, pe rândul de la fereastră.

Polițiștii au avut un comportament intimidant

După ce-și lasă pe catedră agenda și stația cu care intrase în mână, fără a se prezenta elevilor și fără a le spune ce anume se întâmplă, ce acțiune are loc, comisarul le cere copiilor să pună pe bancă tot ce au în buzunare și în ghiozdane. „Vreau să scoateți tot ce aveți în buzunare. Puneți pe bancă”, spune comisarul Harbuz.

Oadată terminată percheziţia, în timpul căreia poliţiştii au găsit o foarfecă pe care o elevă o folosea la şcoală şi pe care o pune într-un dulap, dar şi un desfăcător de sticle, suvenir cumpărat dintr-o vacanţă în Turcia şi uitat în ghiozdan de către altă colegă, poliţiştii pleacă, dar nu înainte ca domnul comisar Ionuţ Harbuz să-şi mai arate o dată autoritatea în faţa unor copii.

Înainte de a ieşi pe uşa clasei, poliţistul se întoarce către eleva care s-a ridicat cu întârziere şi îi aruncă peste umăr: „şi să te ridici de pe scaun data viitoare, da?”.

Reacția Poliției, după apariția înregistrării cu descinderea

După apariția imaginilor în presă, IPJ Ilfov a oferit explicații cu privire la descinderea de la școală.

„Având în vedere faptul că, la începutul lunii octombrie a.c., polițiștii de la siguranța școlară Ilfov au obținut anumite date privind aspecte ce vizează portul unor obiecte tăietor înțepătoare, tip briceag, posibil de către unul sau mai mulți elevi din cadrul Școlii Gimnaziale nr 1 Jilava în timpul programului școlar, în data de 6 octombrie a c.,polițiștii Biroului de Siguranță Școlară au participat la o ședință comună la sediul acestei școli, alături de directorul unității de învățământ, consilierul școlar, șeful Poliției Locale Jilava, un reprezentant al Primăriei Jilava, precum și șeful societății de pază, care desfășoară activități specifice la unitatea de învățământ în cauză.În cadrul ședinței au fost discutate, în principal, aspecte ce vizează prevenirea și combaterea faptelor antisociale, inclusiv de natură penală, în cadrul unităților de învățământ, respectiv în Școala Gimnazială nr 1 din Jilava.De asemenea, s-a luat în discuție aspectul ca unitatea de învățământ, împreună cu firma de pază, să întocmească o procedură, prin care agenții de pază să poată controla ghiozdanele elevilor, în scopul prevenirii introducerii obiectelor periculoase în școală.

În acest context, în data de 12 octombrie a. c., polițiștii Biroului de Siguranță Școlară Ilfov, împreună cu polițiști din cadrul Poliției Orașului Măgurele, au desfășurat o activitate specifică preventivă privind portul și folosirea fără drept a obiectelor periculoase în unitatea de învățământ menționată, în baza unui plan de acțiune.Subliniem faptul că, la sosirea polițiștilor la școala respectivă, directorul unității de învățământ a fost informat cu privire la efectuarea activității în cauză, acesta neavând obiecțiuni și, de asemenea, a participat efectiv, împreună cu alte cadre didactice la această acțiune.Totodată, precizăm faptul că, la nivelul acestei unități de învățământ au fost înregistrate mai multe evenimente produse cu violență în anul școlar 2021- 2022”, a transmis IPJ Ilfov.

 

Sursa: Andreea Vlad/ Ziarul National

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile