Actualitate, Externe, Politic

Fost ambasador american în China: „Vizita lui Pelosi în Taiwan este o provocare. Ne jucăm cu focul când ne apropiem destul de mult de linie!”

Fostul ambasador al SUA în China și fostul senator democrat Max Bocus au calificat vizita președintelui Camerei Reprezentanților Nancy Pelosi în Taiwan drept o „provocare”. „Aceasta este o provocare, deoarece guvernul chinez se opune ferm”, a declarat Bocus într-un interviu pentru CNN.

El a menționat că vizita lui Pelosi în Taiwan este mult mai importantă decât orice membru al Camerei Reprezentanților din SUA pe insulă, deoarece ea este vorbitorul.

„Ne jucăm cu focul când ne apropiem destul de mult de linie, iar Pelosi ne împinge mult, mult mai aproape de recunoașterea Taiwanului ca țară independentă. Iar de îndată ce vom ajunge acolo, va trebui să plătim un anumit preț”, a subliniat fostul ambasador american.

În plus, potrivit lui Bocus, vizita lui Pelosi în Taiwan îl face pe președintele american Joe Biden să pară slab.

„Săracul Joe Biden, pare slab pentru că (…) i-a spus să nu meargă, dar ea a mers oricum”, a spus Bocus.

Bocus a fost ambasadorul SUA în China din 2014 până în 2017 sub președintele Barack Obama.

Anterior, Ministerul chinez de Externe a declarat că vizita lui Pelosi în Taiwan a fost o încălcare gravă a principiilor „unei singure Chine” și stabilirea relațiilor diplomatice chino-americane, a afectat grav baza lor politică, în legătură cu care Beijingul și-a exprimat un protest puternic.

Pentru a protesta, ministrul adjunct de externe chinez Xie Feng l-a convocat pe ambasadorul american Nicholas Burns.

Armata Populară de Eliberare a Chinei (PLA) a început marți exerciții militare în apropiere de Taiwan.

Problema Taiwanului este una dintre cele mai sensibile în relațiile SUA-China.

 

Sursa: stiripesurse.ro 

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile