Aktuális, Tények mögött a lényeg

A teljesen beoltottak válnak a fertőzés forrásaivá – A The Lancet cikke

A The Lancet című orvosi szaklapban megjelent tanulmány szerint a vakcinázási program nem tudta megállítani a Covid terjedését, és az új adatok azt mutatják, hogy a vírus előfordulási gyakorisága a teljesen beoltott egyének körében növekszik. Az alábbiakban közöljük a tudományos közlemény fordítását:

A COVID-19 ellen beoltott lakosság epidemiológiai jelentősége növekszik

 

A magas COVID-19 oltási aránytól azt vártuk, hogy csökkenti a SARS-CoV-2 átvitelét a populációkban azáltal, hogy csökkenti a lehetséges átviteli források számát, és ezáltal csökkenti a COVID-19 betegség terheit. A legújabb adatok azonban azt mutatják, hogy a COVID-19 ellen beoltott egyének epidemiológiai jelentősége növekszik. Az Egyesült Királyságban leírták, hogy a másodlagos támadások aránya a teljesen beoltott indexes eseteknek kitett háztartási érintkezők körében hasonló volt a nem vakcinázott indexes eseteknek kitett háztartási kontaktusok körében (25% az oltottaknál, illetve 23% a be nem oltottaknál). A teljesen beoltott háztartásban élők 31 fertőzéséből 12 (39%) a teljesen beoltott, epidemiológiailag összefüggő indexes esetekből származik. A vírusos csúcsterhelés nem különbözött a vakcinázási állapot vagy a változat típusa szerint [[1]].

Németországban 2021. július 21-e óta hetente jelentik a tüneti COVID-19 megbetegedések arányát a teljesen beoltottak („áttöréses fertőzések”) között, és akkor 16,9% volt a 60 éves és idősebb betegek körében [[2]]. Ez az arány hétről hétre növekszik, és 2021. október 27-én 58,9% volt (1. ábra). Ez egyértelmű bizonyítékot szolgáltat arra vonatkozóan, hogy a teljesen beoltottak egyre fontosabbak a fertőzés lehetséges forrásaként. Hasonló helyzetet írtak le az Egyesült Királyságban is.

A 39. és 42. hét között összesen 100 160 COVID-19-es esetet jelentettek 60 éves vagy annál idősebb állampolgárok körében. A teljesen beoltottak között 89 821 (89,7%), a be nem oltottak között 3 395 (3,4%) fordult elő [[3]].

Egy héttel korábban a 100 000 főre jutó COVID-19 esetszám magasabb volt a beoltottak alcsoportjában, mint az oltatlanok alcsoportjában, minden 30 éves vagy annál idősebb korcsoportban. Izraelben kórházi járványt jelentettek, amelyben 16 egészségügyi dolgozó, 23 kitett beteg és két családtag volt érintett. A forrás egy teljesen beoltott COVID-19 beteg volt.

A vakcinázási arány 96,2% volt az összes kitett személy (151 egészségügyi dolgozó és 97 beteg) között. Tizennégy teljesen beoltott beteg súlyosan megbetegedett vagy meghalt, a két be nem oltott betegnél enyhe betegség alakult ki [[4]].

Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) az első öt megye közül négyet, ahol a legmagasabb a teljes beoltott lakosság aránya (99,9–84,3%), „magas” fertőzőképességű megyékként azonosítja [[5]].

Sok döntéshozó azt feltételezi, hogy a beoltottak kizárhatók a fertőzés forrásaként. Súlyos hanyagságnak tűnik figyelmen kívül hagyni a beoltott lakosságot, mint lehetséges és jelentékeny átviteli forrást, amikor a közegészségügyi ellenőrzési intézkedésekről döntenek

(Vukics Ferenc, Szilaj Csikó fordítás)

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile