Aktuális, Tények mögött a lényeg

A “Zero Covid” stratégia valósága a kommunista Kínában: Karantén táborokba zártak több ezer embert, köztük terhes nőket, gyerekeket, öregeket (+ VIDEÓ)

Kína, a Zero Covid stratégiájának országa, ahol megdöbbentő karantén táborokba internálják az embereket. A közösségi médiában megjelent  videók hatalmas „karantén-táborokat” mutatnak be, ahol a terhes nők és a gyerekeket apró cellákba vannak bezárva miközben az éjszaka közepén tömeges fogva tartásokról szóló jelentések válnak nyilvánossá.

 

Bennfentesek szerint a lakosságot karantén-táborokba szállították Kínában.

A táborokban szűk fémdobozok (apró lakókonténerek) sorakoznak faággyal és WC-vel.

Kínában jelenleg 20 millió emberre vonatkoznak a szigorú bezárási szabályok az olimpia előtt.

Zsúfolt karantén táborok, egymást érő szűk „fémdoboz házak” sorai, ahova Covid-19 gyanús embereket tartanak fogva, jelentek meg  Kínában, láthatóak a szociális média nyilvánosságra jutott videóin.

A kommunista ország megpróbálja felszámolni a vírust annak ellenére, hogy figyelmeztették, hogy a fertőzőbb Omicron-változat lehetetlenné teszi a Zero Covid stratégiát, még a pekingi drákói intézkedések mellett is.

Jelenleg összesen 20 millió ember van bezárva otthonába Kínában, miután Anyang és Yuzhou városai csatlakoztak a 13 milliós Xi’an-i karanténhoz, és megtiltották, hogy elhagyják otthonukat, akár élelmiszervásárlás miatt is.

Az 5,5 millió embernek otthont adó Anyangot hétfőn későn zárták le, miután az omikron variáns két esetéről számoltak be – és a bezárt városok egyes lakói azt nyilatkozták a BBC-nek, hogy részesei voltak egy több ezer ember „nagy transzferének” a táborokba.

 

 

Várandós nők, gyerekek és idősek is vannak a hsziani táborokba internáltak között, és az oda bezárt áldozatok osztoznak a Zero Covid államban történt fogva tartásuk borzalmain.

Az interneten széles körben megosztott felvételeken emberek láthatók a faággyal és WC-vel berendezett apró fém-lakókonténerekben, ahol akár két hétig is kénytelenek maradni.

Akik megtapasztalták a disztópikus létesítményeket, azt mondják, kevés élelem maradt a fagyos fémkonténerekben.

A Mingde 8 Yingli lakótelep lakóival január 1-jén éjfél után közölték, hogy el kell hagyniuk otthonukat, és hogy be kell lépniük a karanténközpontba.

Helyi jelentések szerint a fertőzött és nem fertőzött lakosok össze keveredtek, miközben sorban álltak a Covid-tesztekre.

Egy szemtanú azt állította, hogy 30 busz érkezett a telephelyre, egy másik szerint 1000 embert szállítottak át.

A lakókat ezután több órára a buszokon hagyták, és a kínai közösségi médiában megjelent egy kép egy férfiról, aki éjszaka egyedül arra várt, hogy átvigyék őt a táborba.

 

A BBC egyik online kommentje  így szólt: „Nincs itt semmi, csak alapvető szükségleti cikkek… Senki nem jött megnézni minket, miféle karantén ez?”

„Átvittek minket, több mint ezer embert az éjszaka folyamán, és sokan közülünk idősek és gyerekek.”

„ Nem intézkedtek megfelelő módon, ezért csak hanyagul helyeztek el minket.”

A felvételek szerint a táboron kívül megvertek egy férfit a járványügyi dolgozók, miután elhagyta otthonát, hogy párolt zsemlét vásároljon.


Jelenleg összesen 20 millió ember van bezárva otthonába, miután Anyang és Yuzhou karantén alatt csatlakozott a 13 milliós Xi’anhoz.

Az 5,5 millió embernek otthont adó Anyang bezárását hétfőn későn jelentették be, miután az omikron variáns két esetét jelentettek.

A lakosok nem mehetnek ki, az üzleteket pedig bezárták, kivéve azokat, amelyek szükségleti cikkeket árulnak.

Nem volt világos, hogy meddig tart az Anyang bezárása, mivel azt a lakosság tömeges tesztelésének megkönnyítésére tett intézkedésként jelentették be, amely a fertőzöttek mielőbbi azonosítására és elkülönítésére irányuló kínai stratégiában szokásos eljárás.

A lezárások a legszélesebb körűek azóta, hogy Vuhant és Hubei tartomány többi részének nagy részét leállították 2020 elején, a járvány kezdetén.

Azóta Kína hozzáállása a járványok által sújtott kisebb területekhez valóságos vesztegzárrá fejlődött.

 

 

A február 4-én, Pekingben nyíló téli olimpia közeledtével és az „Omicron megjelenésével” visszahozták a város egészére kiterjedő bezárásokat, amelyek célja a járványok elfojtása és Kína más részeire való átterjedésének megakadályozása.

A pekingi olimpia járványvédelmi felelőse, Huang Csun elmondta, hogy a szervezők számítanak a sportolók és a tisztségviselők együttműködésére annak érdekében, hogy megakadályozzák a részvételt befolyásoló járvány kitörését.

“Ha megtörténik a tömeges átvitel, az biztosan hatással lesz a játékokra és a menetrendre” – mondta Huang.

“A legrosszabb forgatókönyv, ha megtörténik, független az ember akaratától, ezért nyitva hagyjuk a választási lehetőségeinket.”

Az Anyang-i omicron esetek feltehetően összefüggenek két másik üggyel, amelyet szombaton találtak Tiencsinben. Úgy tűnik, ez az első alkalom, hogy az omicron elterjedt Kínában a külföldről érkezett emberek és közvetlen kapcsolataik miatt.

Anyang fontos régészeti lelőhely, a Shang-dinasztia ősi fővárosa, és ahol a legkorábbi kínai írásokat találták az úgynevezett jóscsontokon.

A város azt közölte, hogy a nem létfontosságú járműveket kitiltották az utcákról az állami média által hétfőn későn közzétett lezárási közleményben.

A megbetegedések száma továbbra is viszonylag alacsony, hétfő reggel és kedd reggel 8 óra között 58 új esetet erősítettek meg.

Tianjin, egy nagy kikötőváros, amely kevesebb, mint egy órányira van Pekingtől nagysebességű vasúttal, csak az érintett területeket zárta le, mivel tömeges tesztelést végez.

Kedd délig 97 ember tesztje volt pozitív a 14 milliós városban: 49 tünetmentes, 15 tünetmentes, 33 pedig további ellenőrzésre vár.

Xi’an és Yuzhou egyaránt a delta variánssal küzd, és egyikük sem számolt be omikron esetekről.

Több mint 2000 ember fertőződött meg Hszianban, ez a legnagyobb kínai járvány a vuhani kitörés óta.

Az ókori főváros népszerű turisztikai megállóhely, ahol az Agyag Katonák romjai és egy Samsung számítógépes mikro–chip gyár is található.

A Samsung arra figyelmeztetett hogy a  memóriachip-gyártást a szigorú COVID-19-korlátozások miatt a kínai Hszian városában megzavarhatják az érintett térségben.

 

A hatóságok a bezárásokra hivatkoznak, hogy megállították a terjedést, bár egyesek életét és sürgősségi ellátását ez megzavarta.

A város 13 új megbetegedést jelentett a legutóbbi 24 órában, a járvány csúcspontján napi több mint száznál.

 

Forrás: Daily Mail

 

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile