Aktuális, Külpolitika

Magyarország nagy, főleg multinacionális nagyvállalatokat kötelez „extraprofit” átadására

Magyarország a katonai és szociális biztonsági programokat bankok, biztosítók, légitársaságok, energia- és távközlési szolgáltatók és mások megadóztatásával kívánja finanszírozni – jelentette be szerdán Orbán Viktor miniszterelnök.

Ez az első rendkívüli állapot alatti akciója, amelyet Budapest a szomszédos ukrajnai konfliktusra hivatkozva léptetett életbe.

„Kérjük és elvárjuk, hogy akik ebben a háborús időszakban extraprofitot termeltek, segítsék az embereket és járuljanak hozzá a honvédelmi költségvetéshez” – mondta Orbán videójában a Facebookon közzétett

egy utólagos posztban elmondta, hogy a „drasztikus áremelkedés” a folyamatban lévő konfliktusnak és a „brüsszeli szankciópolitikának” volt köszönhető, miközben „a bankok és a nagy multinacionális cégek” extraprofitot aratnak az emelkedő kamatoknak köszönhetően.

A katonai és társadalombiztosítási hálózatok finanszírozására a magyar kormány két alapot hozott létre, és „követeli majd a bankoktól, biztosítóktól, nagyobb kereskedelmi láncoktól, energia- és kiskereskedelmi cégektől, távközlési cégektől és légitársaságoktól, hogy extraprofitjuk jelentős részét ott helyezzék el”. .

Ez a rendszer 2022 és 2023 hátralévő részében lesz érvényben – tette hozzá Orbán.

Budapest rendkívüli állapotot hirdetett kedden, alig néhány órával Orbán új kabinetjének eskütétele után. A magyar parlament azonnal elfogadta azt az alkotmánymódosítást, amely lehetővé teszi a veszélyhelyzet kihirdetését egy szomszédos országban – jelen esetben Ukrajnában – háború esetén.

Orbán extraprofit adója elsősorban a multinacionális cégeket érinti. A Bloomberg News szerint ez segít megerősíteni Budapest költségvetését a de facto EU-embargó miatt. Brüsszel „jogállamisági aggályokra hivatkozva” finanszírozási befagyasztást rendelt el Orbán kormánya ellen a múlt havi választásokon aratott elsöprő győzelme után.

A finanszírozás befagyasztására vonatkozó szabályozást az EU adminisztrációja azért fogadta el, hogy nyomást gyakoroljon a magyar és lengyel kormányra, hogy kövessék Brüsszel politikáját a bevándorlási, igazságszolgáltatási, LMBT-kérdések és más olyan ügyek terén, amelyekben Budapest és Varsó nem ért egyet.

 

Forrás: Aletho News

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile