Aktuális, Külpolitika

Megdöbbentő jelenség, ukrajnai árvaházakból szélnek eresztett gyerekekre vadásznak magukat segélyszervezeteknek kiadó gyerekkereskedő bűnbandák az ukrán-lengyel határ térségében: 5000 ukrán gyermek tűnt el eddig nyomtalanul

Miközben a hivatalos sajtóban, közösségi médiában, számtalan helyen olvasni, hallani, mennyien iparkodnak segíteni az ukrajnai háborús övezetből menekülő embereket, megdöbbentő részletek derülnek ki arról, hogy a jelenlegi helyzetet kihasználva emberkereskedők, gyermekprostitúcióra szakosodott bűnszervezetek vadásszák azokat a gyerekeket, akik állítólag ukrajnai gyermekotthonokból vágtak neki a határnak. Hogy valójában mi történik egyelőre nem tudni, de ne feledjük, Ukrajnában már a háború előtt igencsak burjánzott és hírhedt volt a maffia szerveződésben működő emberkereskedelem, a szervkereskedelem, a gyermekprostitúcióra és a felnőtt prostitúcióra szakosodott bűnbandák garázdálkodása. Az eddigi jelentések szerint 5000 gyermek tűnt el lekövethetetlenül az ukrán-lengyel határzónában, mióta az orosz-ukrán konfliktus folyik. Kérdés, vajon honnan, miféle árvaházakból menekülnek ezek a gyerekek és egyáltalán mi történik most ott, gyermekkereskedelem gyanúja alatt?

Szülők nélküli gyerekeket céloznak meg embercsempészek az ukrán-lengyel határon – állítja a háborús övezetben árvaházakat evakuáló csoport.

Amerikai katonai veteránokból álló csapat segít megszervezni az ukrajnai árvaházakban és nevelőotthonokban élő 200 000 gyermek biztonságos átjutását.

De azt mondják, hogy ezrek maradtak el, és attól tartanak, hogy néhányan máris embercsempészek áldozatai lettek.

Kijev azt állítja, hogy szigorítja a veszélyeztetett gyermekekre vonatkozó eljárásokat.Az Aerial Recovery, az egykori amerikai katonai veteránokból álló csapat, amely a válság elől menekülő kiszolgáltatott embereket segíti, az ukrán hatóságokkal együttműködve olyan rendszert hoz létre, amely állítólag megkönnyíti a szülők nélküli ukrán gyermekeinek nyomon követését.

“Az ukrán kormánynak nem igazán van kapacitása a probléma kezelésére” – mondja Jeremy Locke, a csapat műveleti vezetője.

A csapat a Salam jótékonysági szervezettel dolgozik, amely menekülteket segít. A BBC-nek elmondták,hogy emberkereskedők, akik főleg gyermekprostitúcióra, szervkereskedelemre, gyerekpornóra vannak “szakosodva” visszaélve a jelenlegi káosszal, segélyszervezeteknek adják ki magukat s az ukrán-lengyel határra vetődő ukrán gyerekeket célozzák meg zsákmányként.

„Nagyon könnyű prédák – segítséget keresnek” – mondja Martin Kvernbekk, a jótékonysági szervezet munkatársa. “Tehát ha felnőtt vagy, és van valami élelem vagy menedék, akkor ezek a gyerekek szó nélkül veled mennek . Nem tudnak ugyanis jobbat.”

Számos különböző forrásból hallott már gyermekek eltűnéséről, és olyan jelentéseket, amikor embercsempészek fényvisszaverő mellényt viseltek, és úgy tesznek, mintha a segélyakciókat segítő szervezetekhez tartoznak.

“A gyerekkereskedelemmel foglalkozó bandák nagyon szervezettek – nagy, jól finanszírozott hálózatok, amelyek megélhetésükért csinálják ezt és nem csak most, ezt egy régi jelenség. Békeidőben is jók ebben” – mondja. “Most háború van, káosz van, és kihasználják a kéosazt , hogy több gyereket és nőt elrabolhassanak.”

Kvernbekk úr arra is felhívja a figyelmet, hogy bár a 18-60 év közötti férfiak többsége nem hagyhatja el Ukrajnát, mert harcolnia kell, minden olyan férfi átmehet, akivel három vagy több gyermek van. Ám az ország határain nem folyik megfelelő átvilágítás.Tehát bárki akivel gyerekek vannak, szabadon átmehet a határon, anélkül, hogy a felnőtt kilétét vagy a gyerekek kilétét bárki ellenőrízze.

„Nincs mód annak ellenőrzésére, hogy ez a férfi valóban a gyerekek szülője-e” – mondja.

A hét eleji beszédében Ylva Johansson, az EU belügyi biztosa aggodalmának adott hangot. “Arról is érkezett néhány jelentés, hogy bűnözők árvákat vittek el az ukrajnai árvaházakból, átlépték a határt, és úgy tettek, mintha rokonai lennének a gyermeknek, majd emberkereskedóknek adják át a gyerekeket.” – mondta.

Az átvilágítási eljárások hiánya azokra is vonatkozik, akik önként segítik vagy elszállásolják a menekülteket, miután átlépték a határt, csak súlyosbítja a problémát.

“Mindenki tudja, hogy ez történik, de nehéz megmondani a mértékét az itteni káosz miatt. A hatóságok megpróbálják nyomon követni, mi történt az összes gyerekkel, [de] nincs papíron, hibvatalosan semmi nyom” – mondja Kvernbekk.Szerdán az Aerial Recovery megvitatta a biztonsági protokollok megerősítésére és a biztonságos zónák létrehozására irányuló terveket Lvivben a gyermekellátások regionális miniszterével.

„Így nem kell átvinnünk ezeket a gyerekeket a határokon, és biztosíthatjuk, hogy Ukrajna kézben tartsa, hová menjenek gyermekeik” – mondja Locke.

A találkozó során a hatóságok aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a nyilvántartásukban szereplő 5000 gyermek hollétét nem tudják egyelőre. – mondja.

Senki sem tudja, mi történt velük.
“Vagy a háború áldozatai, vagy átcsúsztak a határon, vagy csempészek vagy olyan emberek vitték ki őket a határból, akik rossz úton járnak” – mondta Locke a BBC-nek.”Nagyon kaotikus volt a helyzet. Nem tudták, hová mennek a gyerekek. Most már reméljük, van elég civil szervezet, van elég önkéntes, mindenki tudja, mit csinál” – mondja.

Úgy véli, több mint egymillió gyermek maradt az ország konfliktusövezeteiben. A legtöbbet most keletre evakuálják, nem pedig külföldre. Lys úr azt mondja, jelenleg 550 árva és nevelt gyermek van menedékhelyen a Lviv régióban, és ez a szám megduplázódik. Azt mondja, csapata 10 napot töltött Lviv pályaudvarán gyerekek gondozásával, vigasztalásával, etetésével és menedékkel.

Arra a kérdésre, hogy a külföldre menekülő gyerekeket lehet-e emberkereskedelemre vagy prostitúcióra kényszeríteni, elismeri: „Természetesen megvan ennek a veszélye, különösen, ha a törvényes gyám nélkül utaznak, vagy kísérő nélkül érkeznek.

“Egyelőre nem lehet biztosan tudni, hányan tűntek el, és a hatóságok most megpróbálják nyomon követni, mi történt a rendszerben lévő összes gyerekkel” – mondja Martin Kvernbekk.

 

Forrás:BBC NEWS

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile