Aktuális, Külpolitika, Sport

Nyugat Európából eltűnik a civilizáció még a sportból is: Botrányos módon, tömegverekedéssel, ért véget a Saint-Étienne és az Auxerre osztályozója Franciaországban

Két nap elteltével is a botrányos párizsi BL-döntőtől hangos a nemzetközi sportsajtó. A Liverpool-Real Madrid finálé előtt kialakult állapotok egészen dermesztőek voltak – főleg azoknak, akik a helyszínen élték át az eseményeket.

A francia bajnokság osztályozóján az 1–1-es visszavágó után az Auxerre tizenegyesekkel legyőzte a Saint-Étienne-t, ezzel feljutott az első osztályba. A tizenegyespárbaj lefújását követően a Saint-Étienne drukkerei rögtön elözönlötték a pályát, így próbálták kérdőre vonni a csapat játékosait a kiesést követően. A futballistáknak azonnal menekülniük kellett a feldühödött ultrák elől:

A Saint-Étienne egyébként az egyik legnagyobb múlttal rendelkező francia csapat, tízszer nyerte meg a francia bajnokságot, ezzel holtversenyben első a PSG-vel az örökranglistán. Az elmúlt évtizedekben azonban elmaradtak a sikerek, legutóbb 1981-ben nyert bajnokságot a klub.

Nem ez volt az első balhé az idei szezonban, a bajnokság elején a Nice és a Marseille meccsét kellett félbeszakítani, miután a drukkerek berohantak a pályára.

 

1–0-ás Nice-előnynél a 74. percben a Marseille támadója, Dimitri Payet szögletet akart rúgni, miközben a Nice drukkerei megdobták egy palackkal. Payet visszadobta a flakont a szurkolók közé, ezután jött a káosz, az ultrák berohantak a pályára. Közben volt lökdösődés és óriási fejetlenség. Végül félbeszakították a meccset. Egy óra szünet után a francia szövetség úgy döntött, hogy befejezik a bajnokit, de a Marseille játékosai nem mentek ki a pályára.

Pablo Longoria, a Marseille elnöke később azt mondta, azért döntöttek úgy, hogy nem küldik vissza a futballistákat, mert nem voltak teljesen biztosak abban, hogy biztonságban lesznek az OM játékosai.

Amelie Oudea-Caster francia sportminiszter szerint a Liverpool szurkolók egy része hamis jegyekkel próbált bejutni a szombati párizsi Bajnokok Ligája-döntőjére. A tömegbe vegyültek helyi fiatalok, és ez csak fokozta a káoszt. A brit kormány is megszólalt az ügyben. London aggasztónak tartja, hogy gáz- és paprikaspray-vel fújták le a vendégszurkolókat és azonnal vizsgálatot követel. Az incidens miatt a Liverpool–Real Madrid finálé példátlan módon közel negyven perccel később kezdődött.

 

Amelie Oudea-Castera francia sportminiszter, az RTL rádiónak azt mondta, hogy a Liverpool szurkolókkal vegyülve próbáltak meg bejutni helyi fiatalok a mérkőzésre, és ez csak rontott a helyzeten.

A francia elnökválasztáson is induló Eric Zemmour szerint a káoszért elsősorban a közeli Seine Saint-Denis párizsi külvárosból származó fiatalok okolhatók, akik jegy nélkül igyekeztek a meccsre bejutni.

A tévéfelvételeken is jól látható, hogy a Liverpoolhoz semmilyen módon nem köthető csoport igyekszik bejutni a stadionba és átmászik a kapukon – mondta egy szemtanú a Reuters brit hírügynökségnek.

A kerítésen belüli francia rendőrök könnygázt vetettek be a kinti szurkolók ellen, miután az Y kaput, egy keskeny sétány két főkapujának egyikét, amelyhez 20 000 szurkoló próbált hozzáférni, válaszul egy órára lezárták a kezdés előtt. a szurkolók növekvő frusztrációjára, hogy sorban álljanak a bejutáshoz, és késlekedjenek a jegyek átvizsgálása és a biztonsági átvizsgálások miatt.

Robertson elárulta, hogy sok játékos családja és barátja elkapta a jeleneteket, és azt mondta: „Egy kis együttérzéssel kell érezni, mert ezt az utolsó pillanatban dobták Párizsra , mindazzal, ami Oroszországgal történt (a meccset áthelyezték). Szentpétervárról Oroszország februári ukrajnai inváziója után).

„De UEFA- versenyként ez a legnagyobb meccs a világ futballjában, és sokkal jobban meg kellene szervezni.

„Ilyen dolgoknak nem szabad megtörténniük, és határozottan nem szabad megtörténnie bizonyos hatóságok által alkalmazott erőnek sem.

Helyszíni tudósítók szerint – akik kerítéseseken átugráló nézőkről is beszámoltak – bő fél órával a kezdés előtt még több ezer néző várt arra, hogy bejusson, de hatalmas sorok alakultak ki.

“Szégyenteljes este Párizsban” – nemzetközi sajtóvisszhang

A nemzetközi sajtó Thibaut Courtois kiváló kapusteljesítménye mellett a szervezési hiányosságokat is kiemelte a labdarúgó Bajnokok Ligája párizsi döntője után, amelyben a Real Madrid szombaton 1-0-ra legyőzte a Liverpoolt.

Spanyolország:

Marca:
“A Real a 14-edszer nyerte meg a legrangosabb európai kupát egy emlékezetes döntő végén, miután előzőleg a PSG-t, a Chelsea-t és a Manchester Cityt is elbúcsúztatta. Carlo Ancelotti és Karim Benzema építette fel ezt a diadalt, amelyben senki sem hitt, és amely példátlan ünneplésbe torkollott. A Madrid sporttörténelmet írt.”

El País:
“Végtelen dicsőség a Real Madrid számára. A fehérek főleg a kolosszális Courtois-nak, valamint Vinicius góljának köszönhetik a sikert a tekintélyes múlttal rendelkező Liverpool ellen.”Anglia:

The Guardian:
“A Liverpoolnak ez már túl sok volt. Végigküzdöttek 63 meccset a szezonban, de az utolsó balul sült el. Az angol szurkolók miatt 36 perces csúszással kezdődött döntőben mindent megtettek, hogy megtörjék a Real-mítoszt, mely szerint a spanyol bajnok nem veszít döntőt.”

The Sun:
“Szurkolói káosz a Stade de France-nál. Könnygáz a békés drukkerek ellen.”

The Times:
“Courtois és Vinicius megakadályozta a liverpooli diadalt. Ez a Real trófeája, a Real kupasorozata, a BL-ben mindenki csak próbálja levadászni a madridiakat. A Real és Ancelotti ismét Európa uralkodója.”

Olaszország:


La Gazzetta dello Sport:

“Nagy Károly (Carletto) a király. Az utolérhetetlen Ancelotti negyedszer ért fel a BL csúcsára. A Vörösök támadtak, de a Real védekező taktikája jobbnak bizonyult, Courtois pedig mindent kivédett.”


Franciaország:

L’Equipe:
“A halhatatlan Real 14-edszer Európa trónján. A francia szervezők nagyot hibáztak, a jegy nélküli szurkolók által okozott tömegpánik miatt alig lehetett bejutni a stadionba, a rendkívüli biztonsági intézkedések hatástalannak bizonyultak. Ha a liverpooli rajongók nem ilyen türelmesek, drámai helyzet állt volna elő.”

Le Parisien:
“Tömegpánik és utcai harcok: kaotikus este a Stade de France-ban. Egy évvel a rögbi-vb és két évvel az olimpia előtt sok kérdést felvetnek az események.”

Le Figaro:

“Szégyenteljes este Párizsban, a szervezők nem nőttek fel az esemény színvonalához. Az incidens katasztrofális képet festett a kontinensen Franciaországról, amely képtelen volt egy ilyen léptékű sportrendezvényt lebonyolítani.”

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile