Aktuális, Külpolitika

Oroszország videófelvételeket közölt Darja Dugina újságírónő ukrán merénylőjéről

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) nyilvánosságra hozott egy videót Natalja Vovk ukrán állampolgárról, akit a szombati moszkvai, Darja Dugina újságírónő halálát okozó autós robbantás első számú gyanúsítottjaként azonosítottak.

A hétfőn közzétett felvételen az látható, amint Vovk és tizenéves lánya belép Oroszországba, majd abba az épületbe, ahol Dugina lakott, majd sietve elhagyja az országot.

A 43 éves Vovkot az FSZB hétfőn nevezte meg a Dugina elleni merénylet első számú gyanúsítottjaként. Az ukrán állampolgár július 23-án érkezett Oroszországba, a Donyecki Népköztársaság rendszámát használva, hogy elkerülje az ellenőrzést. Moszkvában kicserélte Mini Cooperjének rendszámát kazahsztánira. Vasárnap, a robbantás után Vovk ukrán rendszámmal Észtországba hajtott – közölte az FSZB.

A különböző rendszámokról készült fényképek a videóbemutató részeként szerepeltek.

A hatóságok azt is közölték, hogy Vovk talán tinédzser lányát használta fedősztorinak, hogy könnyebben mozoghasson Oroszországban. A lány ugyanabban az épületben bérelt lakást, ahol Dugina lakott, és a bejárati kamera is rögzítette.

 

Vovkról az ukrán nemzeti gárda egyenruhájában készült fényképes igazolványt áprilisban tették közzé az orosz interneten, mint a neonáci “Azov” ezred tagja. Ott Saban néven szerepel – az FSZB szerint ez az a vezetéknév, amelyet a lánya használt, amikor Oroszországba lépett.

30 éves Duginát szombat este ölték meg, miután apjával, Alekszandr Dugin filozófussal egy Moszkva melletti konzervatív családi fesztiválon vett részt. Vovk állítólag improvizált robbanószerkezetet helyezett el a Toyota terepjáró alatt, amely Duginé volt, aki a kiszemelt célpont lehetett.

 

Forrás: Orosz Hírek 

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile