Aktuális, Belpolitika

Új kormány alakult Romániában – kérdés, meddig tart a nagynehezen összehozott koalíciós “együttműködés”?

Közel három hónapos kormányválság után csütörtökön került sor  a rotációs alapon működő nagykoalíciós román kormány megalakulásának. Kétséges azonban, hogy tartós lesz az együttműködés.

A Ciuca-kormány beiktatásával Románia újabb esélyt kap a normalitásra, arra, hogy végre stabil kormánya legyen és véget vessen a több mint egy évtizede tartó politikai válságok és kormánybuktatások korszakának. Az új kormány miniszterjelöltjeit szerdán hallgatták meg és szavazták meg a szakbizottságok, a kabinet egészéről pedig csütörtökön szavaz a két ház együttes ülése. Általános vélemények szerint azonban a stabilitásra egyelőre igen csekély az esély. Romániában nem ez az első nagykoalíciós próbálkozás, az előzőek mind kudarcot vallottak. A szerdán elfogadott kormányt három politikai alakulat – a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD) és az RMDSZ hozta létre és a nemzeti kisebbségek frakciója is parlamenti támogatást nyújt számára, így kényelmes kétharmaddal rendelkezik.

A megállapodás szerint a miniszterelnöki tisztséget rotációs alapon tölti be a két nagy párt kormányfőjelöltje, Kelemen Hunor RMDSZ elnök viszont nem kap miniszterelnöki megbízatást, ő kormányfő-helyettes lesz. Elsőként, másfél évig a PNL adja a miniszterelnököt Nicolae Ciuca tartalékos tábornok, jelenlegi ügyvivő védelmi miniszter személyében.

A PSD miniszterelnök-jelöltje, Marcel Ciolacu pártelnök 2023 nyarán váltja majd Ciuca-t. A kormánystruktúra, a miniszterek viszont csak részben változnak a miniszterelnök cseréjével. A koalíciós megállapodás szerint ugyanis a pénzügyi és a közlekedési tárca, valamint a kormányfőtitkári tisztség mindig ahhoz a párthoz kerül, amelyiknek épp nincs miniszterelnöke. A koalíciós igények kielégítésére két új minisztériumot hoznak létre, így 20 tagú lesz a kormány. A legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező szociáldemokratáknak 9 minisztériumuk lesz, a liberálisoknak 8, az RMDSZ pedig megőrzi a Citu-kabinetben is vezetett fejlesztési, környezetvédelmi és sportminisztériumot. Romániában tavaly novemberben rendeztek parlamenti választást, az ősszel bizalmatlansági szavazással megbuktatott Citu-kormány karácsonytól lépett hivatalba, a soron következő rendes választást 2024 végén kell megrendezni.

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile