Actualitate, Istorie

LECȚIA DE ISTORIE – Actul politic de la 23 august 1944

Lovitura de stat de la 23 august 1944 a fost acțiunea politică prin care regele Mihai a decis demiterea și arestarea lui Ion Antonescu, conducătorul statului român la acea vreme, tot regele dând în acea zi ,dispoziții pentru încetare colaborării României cu Germania nazistă și începerea tratativelor de armistițiu cu Forțele Aliate.
Data de 23 august 1944 a reprezentat un punct de cotitură în istoria românilor, deoarece repercusiunile deciziilor luate în acea zi vor fi resimțite de-a lungul câtorva decenii de acum înainte, repercusiuni ce au fost inserate până la refuz în propaganda comunistă , timp de 45 de ani.
Trebuie amintit că în după-amiaza zilei de 23 august, regele i-a invitat la palat pe mareșalul Ion Antonescu pentru a-i cere încheierea armistițiului cu Aliații și pentru că acesta a refuzat, regele a ordonat arestarea lui și a celor care îl susțineau.
Generalul Constantin Sănătescu a fost numit prim-ministru, iar în seara aceleași zile, regele a citit la radio proclamația către țară, în care anunța ruperea relațiilor cu Germania şi încheierea armistițiului cu Națiunile Unite.
Totuși, odată cu desfășurarea acestui act, se poate spune că s-a accentuat procesul de instaurare a comunismului în România, deoarece această acțiune a regelui a avut susținerea unei coaliții a unor partide politice aflate în așa numitul Bloc Național Democrat, iar Partidul Comunist, aflat și el în acest bloc, va începe să preia puterea în țara noastră. Desigur că acest act desfășurat la 23 august 1944 a avut și efecte pozitive pentru întreaga Europă, deoarece pe frontul militar din sud-est Europei s-a produs o spărtură uriașă, ce a pus în dificultate întreaga armată germană, Hitler însuși având un șoc atunci când a aflat că acest eveniment a avut loc în România.
La fel de adevărat este faptul ca acțiunea de la 23 august 1944 a permis sovieticilor să ajungă mult mai repede la linia Dunării și să pună în pericol tot dispozitivul militar nazist din Balcani și apoi din întreaga Europă. De asemenea, odată cu aceasta insurecție din România, Reich-ul nazist va pierde un element esențial și anume petrolul românesc, petrol care era vital pentru „maşina de război germană”, iar acest lucru va duce în final la scurtarea războiului cu cel puțin un an.
guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile