Actualitate, Politic

Ministrul de Externe ucrainean Dmytro Kuleba a venit la București să ceară ajutor militar

Ministrul de Externe ucrainean Dmytro Kuleba a discutat cu oficialii români, inclusiv cu premierul Nicolae Ciucă, despre necesitările Ucrainei în ceea ce privește tehnica militară: „Apreciez abordarea lor constructivă”.

„Am distribuit aceeași listă cu toți membrii NATO și membrii UE. Am spus că dacă fiecare țară decide să ne ofere cel puțin un bun articol de pe listă, o să obținem ceea ce ne dorim. Și România cunoaște această listă. Da, am ridicat această chestiune și în fața domnului prim ministru și cu ministrul apărării și cu Bogdan (Aurescu – n.r.) și apreciez abordarea lor constructivă în acest sens. Dar lăsăm la decizia țărilor să hotărască ce să facă. În anumite cazuri vedem că țările pot furniza anumite arme, dar nu o fac pentru că nu vor să aibă o relație proastă cu Rusia. (…) Acesta nu e cazul României. Ce nu acceptăm este ipocrizia. Nu este cazul României. România a fost foarte sinceră, prietenoasă și deschisă”, a declarat Dmytro Kuleba, într-o conferință comună cu Bogdan Aurescu, citat de Mediafax.

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a menționat că „lucrurile sunt într-o evoluție permanentă și nu cred că este bine să vorbim foarte mult public despre aceste lucruri”.

Un jurnalist a insistat și a întrebat din nou dacă guvernul român a decis să ofere armament Ucrainei, dar Aurescu a refuzat să ofere un alt răspuns.

„Armele, ca și banii, necesită liniște. Nu spunem ce primim și de unde primim decât dacă e un anunț public. Repet, politica României începând cu 24 februarie este una inteligentă”, a conchis Kuleba.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă l-a primit, la Palatul Victoria, pe ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, iar „în cadrul întrevederii, a fost analizată situația de securitate și militară din regiune, în urma agresiunii militare ruse„, transmite Guvernul.

„Premierul român a prezentat eforturile autorităților, alături de societatea civilă, voluntari și organizații umanitare internaționale în sprijinirea celor peste 800 de mii de refugiați ucraineni intrați în țara noastră de la izbucnirea războiului. A fost evidențiat rolul important al hub-ului umanitar de la Suceava în colectarea și coordonarea formelor de sprijin acordat la nivel european și internațional. Cu aceeași ocazie, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a dat asigurări de continuare a sprijinului acordat Ucrainei pentru ajutor umanitar, gestionarea fluxului de refugiați, facilitarea exporturilor ucrainene”, mai arată Executivul.

Potrivit sursei citate, ministrul de Externe ucrainean, Dmytro Kuleba, „a prezentat pe larg situația militară de pe teren din Ucraina și a mulțumit Guvernului României și cetățenilor români pentru tot sprijinul acordat și solidaritatea manifestată încă de la declanșarea agresiunii militare ruse”.

Totodată, diplomatul ucrainean a transmis României invitația de a contribui substanțial la eforturile necesare pentru reconstrucție în Ucraina.

Și ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, a avut vineri, la sediul Ministerului Apărării Naționale, o întâlnire oficială cu ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, aflat în vizită oficială în România, anunță MApN.

„Discuțiile au vizat situația de securitate determinată de războiul declanșat de Federația Rusă asupra Ucrainei în data de 24 februarie. Cei doi oficiali au trecut în revistă ultimele evoluții în ceea ce privește conflictul din Ucraina, ministrul român subliniind curajul şi determinarea militarilor ucraineni în a lupta pentru țara lor. Vasile Dîncu a reiterat solidaritatea românilor cu poporul ucrainean şi susținerea totală şi necondiționată a independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, în granițele recunoscute la nivel internațional.Ministrul român a condamnat în termeni duri atrocitățile comise de armata rusă în Bucha și în alte orașe ucrainene, subliniind importanța ca responsabilii pentru aceste crime de război să fie trași la răspundere în conformitate cu dreptul internațional umanitar”, potrivit comunicatului de presă.

În context, ministrul român a prezentat oficialului ucrainean eforturile autorităților române cu privire la gestionarea managementului fluxului de refugiați și acțiunile umanitare aflate în derulare, un element important fiind operaționalizarea, la Suceava, a unui hub umanitar, care funcționează ca un centru logistic de stocare și distribuire a ajutoarelor pentru acordarea asistenței umanitare către Ucraina.

Sursa: Cotidianul.ro

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cel mai votat
Feedback instant
Vezi toate comentariile