Actualitate, Politic

PNL pe un butoi de pulbere – Aprinde Florin Cîțu fitilul?

Ultima săptămână a adus o creștere a nemulțumirilor din Partidul Național Liberal, care sunt pe punctul de a exploda în conflicte fățișe. Sursele noastre ne-au mărturisit că de la momentul septembrie 2021, și după ruptura lui Ludovic Orban, niciodată lucrurile nu au fost atât de aproape să degenereze. Aceiași lideri liberali ne-au spus că poziția cea mai dificilă aparține lui Florin Cîțu, a cărui lipsă de experiență poate declanșa în orice moment un adevărat tsunami în partid. Astfel, am aflat că există cel puțin 5 fronturi pe care liderul din Modrogan trebuie să le gestioneze, fiecare dintre actorii implicați pe acestea aflându-se în conflict cu ceilalți.

1. Relația cu Klaus Iohannis este un subiect delicat, pentru că ceea ce însemna odinioară locomotiva PNL riscă să devină o piatră de moară în sondaje. Florin Cîțu știe că datorează totul președintelui României, fără sprijinul căruia nu ar fi ajuns șef peste liberali, însă se află azi în situația în care gruparea fostului PD, dominantă în partid, pune presiune pentru o agendă independentă de Cotroceni a PNL. „Sunt surpins în ultima vreme să văd dezamăgirea PDiștilor ardeleni față de Iohannis, la ei funcția prezidențială fiind un adevărat cult. Mai mulți lideri ai lor constată că rețeta Băsescu s-a repetat, iar subordonarea față de Deal (n.r. Președinție) a făcut mai mult rău partidului. Până la urmă, istoria nu minte. După Alina Gorghiu și Raluca Turcan, acum ni l-a pus pe Cîțu.” ne-a mărturisit un vechi liberal bucureștean, fost ministru.

2. Relația cu PSD în guvern este anevoioasă, Florin Cîțu primind reproșuri din toate taberele. Atât foștii lideri ai PD, cât și tabăra „neutrilor”, formată din Dan Motreanu și Ilie Bolojan, sau „lupii tineri” ai vechiului PNL (Rareș Bogdan sau Iulian Dumitrescu) își acuză șeful că subminează pe premierul Ciucă, temându-se de creșterea autorității acestuia în partid. Urmare a blocajelor și jocului la offside practicat de Cîțu, PSD pare să domine guvernarea, circa 90% dintre numirile pe funcții din ultima lună aparținând social-democraților. Mai mult, se pare că Marcel Ciolacu și liderii din Kiseleff au reușit o selecție severă a cadrelor, astfel încât cei propuși pe funcții să nu genereze probleme sau scandaluri precum cele ale liberalilor. De la demisia lui Florin Roman de la Ministerul Cercetării, acuzat de plagiat, până la crizele facturilor sau ale abuzurilor Poliției, liberalii simt disconfortul alăturării de PSD și se tem că vor capitaliza singuri efectele negative ale guvernării.

3. Gestionarea internă a partidului este, poate, cea mai mare provocare pentru Florin Cîțu. Asta pentru că de păstrarea fotoliul său depinde întreg viitorul politic al fostului premier. Ajuns 4% încredere în sondaje, deci pe sfert față de scorul PNL, Florin Cîțu știe că nu poate fi înlăturat acum. Ar fi prea devreme, deși foștii săi adepți din „echipa câștigătoare” constată deja dezastrul electoral la care au fost împinși de Klaus Iohannis. Totuși, meciul nu este jucat încă, după cum am aflat de un la un lider județean provenit din vechiul PNL: „Fiecare joacă pentru momentul 2024. Nu ar fi de mirare ca vechii PDiști să părăsească nava dacă vor vedea că situația e gravă înainte de alegeri. Ei s-au salvat în 2014, prin fuziunea cu noi, după ce luaseră vreo 12% în 2012. Iulian (n.r. Dumitrescu) are filiale multe în spate dacă vrea să ia partidul, Motreanu are experiență și e singurul care poate aduce pe toți la masă, Bolojan e bine relaționat și cu vechii liberali, și cu PDiștii, iar ei, PDiștii, ardelenii și cu Flutur, sunt uniți, gata să facă jocurile. Problema e că toate taberele astea se izolează când noi scădem în sondaje de la o lună la alta. Iar de comunicare nu mai vorbesc. Comunicarea noastră e mai proastă decât pe vremea lui Orban, se vede din avion. Florin (n.r. Cîțu) și cu Dan (n.r. Vîlceanu) și-au adus fiecare pe cineva să gestioneze comunicarea.

4. Gestionarea Senatului ridică alte probleme. Aflat în continuare în siajul Alinei Gorghiu și al soțului acesteia, Lucian Isar, al doilea om în stat a preluat întreaga echipă de la aceștia, fapt ce dezamăgește pe vechii liberali, atâția cât mai sunt ei. Ultima ispravă pe care sursele noastre ne-au relatat-o ar fi fost solicitarea unei ștampila cu semnătura olografă a lui Cîțu, spre a-i ușura acestuia munca. Singura problemă este că folosirea unei asemenea ștampila este interzisă prin lege, funcționărimea de la Senat ridiculizând neștiința șefului lor. Însă dincolo de anecdotica aceasta, mai gravă este neputința gestionării parcursului legislativ. Colegii îi reproșează lui Cîțu neputința, prin comparație cu președintele Camerei Deputaților. „Păi la Marcel (n.r. Ciolacu) e armată, la Cameră. Se joacă cu guvernul cum vrea el, de-aia îi numește Ciucă pe cine vrea și unde vrea. Florin al nostru (n.r. Cîțu) e mai boem, nu știe să gestioneze importanța funcției.” ne-a spus o sursă liberală.

5. Crizele din Interne și Energie sunt ultima lovitură încasată de PNL. Pentru gestionarea defectuoasă a celor două domenii, Lucian Bode și Virgil Popescu au fost somați să demisioneze atât de presă, cât și de către colegii de coaliție din PSD. Este limpede că dincolo de interesele oculte (în cazul Energiei) și neputință (în cazul Internelor), este pentru prima dată când există asemenea presiune pe un guvern instalat cu nici 50 de zile în urmă. Deși Florin Cîțu a fost susținut de către cei doi la președinție, el s-ar putea impune ca autoritate cerându-le demisia, într-un joc de „totul sau nimic”. Dacă aceștia acceptă, el s-ar consolida în interiorul partidului și al guvernului. Dacă l-ar refuza, ar cădea irevocabil în derizoriu, pierzând și bruma de autoritate pe care o mai are. Riscul e mare, pentru că cei doi sunt recunoscuți ca apropiați ai președintelui Iohannis, fără acceptul căruia probabil nu ar face niciun pas. Totodată, o astfel de poziționare l-ar activa și pe generalul Ciucă, șeful guvernului neputând accepta ca subordonații săi să fie îndepărtați fără a fi consultat.

După cum am anunțat din titlu, este clar că pe oricare dintre cele 5 fronturi ar acționa Florin Cîțu, riscul de declanșare a unui conflict generalizat este uriaș. Aceleași surse consultate de noi afirmă că președintele PNL va încerca să continue pe cartea neutralității, căutându-și aliați în teritoriu și printre parlamentari, în acest domeniu fiind oarecum captiv al influenței Alinei Gorghiu. Momentul declanșării oricărei lupte va aștepta, probabil, trecerea problemelor facturilor din iarna și a valului 5 al pandemiei.

 

Sursa: stiripesurse. ro 

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile