Actualitate, Economic, Politic

Previziuni halucinante pentru România: euro va trece pragul de 5 lei, inflația sare de 15%

Vor veni vremuri din ce în ce mai grele pentru români. Moneda europeană se va scumpi, iar inflația va crește vertiginos. Acest lucru se va reflecta evident în prețurile bunurilor de consum.

Ciprian Dascălu, economist şef al BCR, vede inflaţia la un nivel uşor peste 15% în iunie şi la un nivel uşor mai ridicat decât prognoza BNR până la finalul anului 2023.

Inflaţia continuă să crească în România

Specialistul prevede un final de an cu turbulențe în zona economică. El a explicat că inflația va crește la peste 15%, dar spre finalul anului va începe să scadă și va încheia anul în jur de 12%.

„BNR ar trebui să continue să mențină un control strâns asupra monedei, având în vedere ponderea relativ ridicată a valutei în stabilirea ratei inflaţiei, rolul său ca ancoră a așteptărilor inflaționiste și potențialul impact negativ asupra încrederii consumatorilor în faţa deprecierii leului.

Guvernatorul BNR a reiterat că banca centrală nu își poate permite un leu mai slab, din cauza rolului de transmitere în indicele preţurilor de consum (IPC). Prin urmare, prognoza noastră EUR/RON la 5,05 la sfârșitul anului este supusă riscurilor de scădere; poate că nivelul 5.00 ar putea fi important din punct de vedere psihologic pentru a ne amâna apelul pentru anul următor”, subliniază Ciprian Dascălu, informează Economica.

Românii trebuie să trăiască cu inflația

De asemenea, Dascălu susține că inflația va mai crește în următoarele 2-3 luni, pentru ca apoi să urmeze un trend descendent.

„Noi ne așteaptăm la presiuni inflaționiste subiacente mai persistente și estimează că inflația de bază va ajunge la 11,7% în decembrie 2022, scăzând la 7,2% până la sfârșitul lui 2023 și menținându-se peste intervalul țintă al BNR pe toată perioada următoarelor opt trimestre. BNR vede IPC de bază la 10,9% și 4,8% pentru sfârșitul lui 2022, respectiv sfârșitul lui 2023”, arată BCR.

 

Sursa: national.ro

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile