Actualitate, Politic

S-a aprobat: România trimite tehnică militară Ucrainei

Guvernul a aprobat joi controversata ordonanță prin care România va trimite tehnică militară Ucrainei. Cel mai probabil donațiile către ucraineni vor consta în avioane MiG-21 LanceR, despre care MApN  spune că au limitări operaționale şi de sprijin logistic semnificative şi costuri din ce în ce mai mari. Acestea vor fi înlocuite cu alte vechituri, F16, de la norvegieni, pentru care se vor plăti 494 milioane de euro.

După două luni de ezitări, Guvernul a decis să aprobe joi ordonanța de urgență care permite livrarea de tehnică militară Ucrainei, crescând, astfel, riscurile de a atrage România în conflictul din țara vecină.

Potrivit actului normativ, donarea unor produse din rezervele proprii ale forțelor destinate apărării naționale se va realiza doar ca urmare a solicitărilor autorităților de resort ale statelor aliate sau partenere, adresate instituțiilor din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, în condițiile în care există sau pot fi asigurate fondurile necesare pentru împrospătarea rezervelor proprii ale forțelor destinate apărării naționale. În mod straniu, aprobarea ordonanței coincide cu adoptarea unui proiect de lege pentru cumpărarea celor 32 de avioane F16 second-hand de la norvegieni, ceea ce înseamnă că rezervele pot fi împrospătate. Forțele destinate apărării naționale pot face donații de produse din rezervele proprii, în starea în care se află, se mai arată în ordonanța de urgență. Această specificare ne duce cu gândul la celelalte vechituri, MiG-21 LanceR, care, cel mai probabil, vor fi donate Ucrainei, dat fiind faptul că au devenit, deja, o povară financiară pentru MApN.

”În prezent Forțele Aeriene Române asigură executarea misiunilor Serviciului de Luptă – Poliţie Aeriană (SLP-PA) cu avioane MiG-21 LanceR și F-16 în regim alternativ neperiodic. Continuarea executării SLP-PA cu avioanele MiG-21 LanceR este o soluţie doar pe termen scurt, cu limitări operaționale şi de sprijin logistic semnificative şi cu costuri din ce în ce mai mari”, susține MApN.

Afectarea intereselor României

Potrivit ordonanței de urgență aprobată de Executiv, care a suferit ceva modificări, produsele pot fi scoase din rezervele proprii ale forțelor destinate apărării naţionale în vederea împrospătării, pentru realizarea unor donații, dar şi în scopul executării operațiunilor impuse de reglementările în vigoare. Scoaterea produselor se va realiza prin donații către state aliate sau partenere, la solicitarea acestora, în scopul acordării sprijinului cu titlu de ajutor în situația temeinic justificată de evoluția mediului de securitate și când sunt afectate interesele României.

Această ultimă precizare pune mari semne de întrebare, având în vedere că, în mod direct, conflictul ruso-ucrainean nu afectează interesele României, nici teritoriale și nici economice, dacă excludem sancțiunile impuse de țara noastră la ordinul UE. Pentru donațiile de tehnică militară către Ucraina va fi însă necesară o hotărâre de guvern, iar donațiile se vor face pe bază de proces verbal de predare-primire.

Pleacă hârburile, vin alte hârburi

După achiziția pe bani grei a unor avioane F16 second-hand, care nu au reușit să se ridice de la sol decât pe vreme bună și doar de câteva ori, Guvernul a decis să mai cumpere niște hârburi, de data aceasta de la norvegieni. Pe motiv că este criză de avioane militare și că SUA ar fi refuzat solicitarea de cumpărare a acestora, Executivul susține că s-a găsit o soluție de compromis. Să ia niște vechituri de F 16 de la norvegieni și niște componente de adaptare de la americani și să le cârpească pentru a face avioane moderne. Toată afacerea aceasta strălucită va costa bugetul de stat aproape 500 de milioane de euro.

 

 

Sursa: national.ro

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cel mai votat
Feedback instant
Vezi toate comentariile