Actualitate, Politic

Statuia lui Mihai Viteaul scoasă din centru ar fi fost distrusă – Un singur politician, Mihai Lasca (Partidul PPR), a făcut eforturi pentru a salva statuia (+ VIDEO)

Până astăzi, există câteva semne de întrebare ciudate în jurul statuii lui
Mihai Viteazul, care a stat ani de zile în centrul Oradei.

Pe portalul bihon.ro a fost publicat de Veronica Bursașiu următorul articol, din care cetățenii pot afla că  statuia lui Mihai

probabil s-a prăbușit și primăriei nu-i pasă deloc de asta.

Un singur politician, Mihai Lasca (Partidul PPR), a luat  măsuri pentru că statuia să fie reamplasată. Politicianul a postat în urmă cu câteva zile pe pagina sa de Facebook următoarele:

Statuia lui Mihai Viteazul din Oradea trebuie reamplasată în loc de cinste! Primăria Oradea trebuie să răspundă pentru gestul înlăturării lui Mihai Viteazul din centrul orașului. Viitorul României aparține Patrioților! „

Parlamentarul Mihai Lasca încearcă să salveze statuia profanată a lui Mihai Viteazul

Nu se știe încă cum poate fi salvată statuia distrusă,
mai jos este un articol preluat de pe portalul bihon.ro pe această temă.

În instanță pentru statuia lui Mihai Viteazul. Aceasta s-a degradat

Înlocuirea statuii lui Mihai Viteazul, amplasată în Piaţa Unirii din 1994, cu cea a Regelui Ferdinand a fost marcată de proteste.

Viceprimar pe atunci, în anul 2019, Florin Birta a promis că statuia lui Mihai Viteaul va fi amplasată în fața Catedralei Ortodoxe, după finalizarea lucrărilor din Pasajul Gojdu. Pe 7 octombrie 2022, Primăria Oradea e chemată în instanță, după ce dosarul intentat a fost repus pe rol. Asociația Culturală Mihai Viteazul, care a amplasat statuia în centrul orașului, a chemat CL Oradea în judecată încă din 2019. Acum oamenii spun că statuia care trebuia să ajungă la Facultatea de Arte pentru a fi recondiționată este degradată. Iată punctul de vedere al Primăriei Oradea, transmis de biroul de presă, la solicitarea Jurnalului Bihorean:

„Pe rolul Tribunalului Bihor a fost înregistrat Dosarul nr. 1322/111/2019, reclamantă fiind Asociația Culturală «Mihai Viteazul», care a chemat în judecată Consiliul Local al Municipiului Oradea. Obiectul dosarului este anularea Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Oradea nr. 1045/05.11.2018 privind aprobarea relocării statuii lui Mihai Viteazul din Piața Unirii în Piața Emanuil Gojdu, cu scopul de a reamplasa statuia Regelui Ferdinand I pe vechiul amplasament din Oradea. Dosarul nr. 1322/111/2019 a fost suspendat până la judecarea cererii de dizolvare a asociației, cerere care a făcut obiectul Dosarului nr. 12418/271/2020. Ca urmare a finalizării acestui litigiu, Dosarul nr. 1322/111/2019 a fost repus pe rol, fixându-se termen de judecată la data de 07.10.2022. Cauza este în primă instanță. Către Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din județul Bihor: Urmare a solicitării dumneavoastră cu referire la situaţia statuii Mihai Viteazul, vă aducem la cunoștință că intenția autorității locale este de conservare și protejare a monumentelor de for public. În prezent, statuia lui Mihai Viteazul se află în conservare, după evaluarea făcută de restauratorii de metal atestați de Ministerul Culturii. În conformitate cu Hotărârea de Consiliu Local nr. 6 din 2021, statuia va fi amplasată în zona pieței din fața Catedralei Ortodoxe. Proiectul se va corela cu întregul ansamblu de amenajare a piațetei”.

Patriotul Mircea Cosma spune că deține fotografii cu statuia, făcute în această vară în „curtea SGU, unde zace dezmembrată și aruncată în noroi. Atunci, în 1994, cei de la «Mihai Viteazul” au făcut pe banii lor soclul. Noi, cei de la Societatea Cultural-Istorică «Mihai Viteazul» Ploiești, am venit de la Valea Chioarului, unde era senator domnul Faur. Acum vom veni la Oradea cu steagul cel mare al Voievodului Integrator”, spune Mircea Cosma.

Sursa: bihon.roMihai Lasca

guest
2 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cel mai votat
Feedback instant
Vezi toate comentariile
Teodora
Teodora
1 lună în urmă

Sunt mândră de adevărații români patrioți care au luptat pentru libertatea și suveranitatea țării… Mihai Viteazul este unul dintre ei și merită un loc de cinste în Oradea. Rușine celor care au stat nepăsători la ruinarea și mutarea statui.

Maria
Maria
1 lună în urmă

Plânge inima în mine când văd cum îl coboară pe cel mai viteaz dintre vitejii noștri români. Sper să-l aducă înapoi la locul de onoare.