Actualitate

STUDIU Mai buni decât vaccinul: Anticorpii rezultați după vindecarea de Covid-19 oferă protecție pentru 18-24 de luni

Un studiu britanic arată că, după infectarea cu Covid-19, anticorpii ne protejează împotriva reinfectării pentru o perioadă de un an și jumătate până la doi ani. Mai mult, ei ajută la evitarea formelor severe ale bolii timp de câțiva ani, relatează Știripesurse.

După infectarea cu Covid-19, anticorpii ne protejează împotriva reinfectării pentru o perioadă de un an și jumătate până la doi ani. În plus, ei ajută la evitarea formelor severe ale bolii timp de câțiva ani. Sunt concluziile unui studiu britanic.

Mai puține simptome, mai puțini anticorpi

Rezultate au fost obținute de cercetătorii de la Universitatea Oxford după ce au analizat date medicale de la 7.256 de britanici care au fost testați pozitiv pentru Covid-19 între 26 aprilie 2020 și 14 iunie 2021.

Ei arată că în lunile de după infectare, anticorpii anti-spike (o proteină care permite virusului să pătrundă în celulele umane) sunt asociați cu o protecție puternică. Însă, 5 până la 22% dintre oameni nu produc acești anticorpi după infectare, o absență a seroconversiei cu atât mai frecventă când forma de Covid este ușoară sau asimptomatică.

Persoanele în vârstă „nu răspund”

Cercetătorii au clasificat persoanele infectate în trei categorii: cei care au creat anticorpi anti-spike (64,5%), cei a căror infectare a fost depistată cu întârziere pentru că aveau deja anticorpi la momentul testului (11,5%) și cei considerați ca „non-respondenți” (24%), care au produs foarte puțini anticorpi anti-spike. Prima categorie a declarat mai multe simptome decât celelalte, spune studiul.

Vârstnicii și cei care suferă de probleme de sănătate sunt mai prezenți în ultima categorie, cea a „non-respondenților”.

Durata protecției se modifică în funcție de variante

Protecția împotriva reinfectării poate dura de la un an și jumătate până la doi ani și că protecția împotriva formelor severe de Covid-19 poate dura câțiva ani.

„Însă, deoarece variantele noi pot necesita niveluri mai mari de anticorpi pentru același nivel de neutralizare, durata protecției poate fi redusă semnificativ”, avertizează autorii.

Concluziile studiului reprezintă un nou pas spre înțelegerea sistemului nostru imunitar în fața Covid-19 și implementarea măsurilor adecvate de prevenire și vindecare.

Rezultatele au fost obținute de la cercetătorii de la Universitatea Oxford după ce au analizat date medicale de la 7.256 de britanici care au fost testați pozitiv pentru Covid-19 între 26 aprilie 2020 și 14 iunie 2021.
Cercetătorii au arătat că în lunile de după infectare,  anticorpii anti-spike (o proteină care permite virusului să pătrundă în celulele umane) sunt asociați cu o protecție puternică.
Însă, 5 până la 22% dintre oameni nu produc acești anticorpi după infectare, o absență a seroconversiei cu atât mai frecventă când forma de Covid este ușoară sau asimptomatică, mai amintește sursa citată.
Studiul concluzionează că protecția împotriva reinfectării poate dura de la un an și jumătate până la doi ani și că protecția împotriva formelor severe de Covid-19 poate dura câțiva ani.
„Însă, deoarece variantele noi pot necesita niveluri mai mari de anticorpi pentru același nivel de neutralizare, durata protecției poate fi redusă semnificativ”, au avertizat autorii studiului.
Sursa: ActiveNews
Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cel mai votat
Feedback instant
Vezi toate comentariile