Actualitate, Externe

SUA: Curtea Supremă blochează decizia lui Biden de a impune vaccinarea în companii

Curtea Supremă a SUA a blocat decizia președintelui Joe Biden de a impune vaccinarea în companiile cu peste 100 de angajați, subminând eforturile sale de a îndigui pandemia Covid-19.

Înalta instanță, în schimb, a validat obligația de vaccinare pentru angajații structurilor sanitare care beneficiază de fonduri federale.

84 de milioane de angajați în cauză

În SUA, unde virusul a ucis peste 845.000 de oameni, doar 62% din populație este complet vaccinată, din cauza diviziunilor politice foarte marcante în această chestiune.

După luni de zile în care a încercat să-i convingă pe reticenți, Joe Biden a anunțat, în septembrie, că dorește să introducă vaccinarea obligatorie pentru angajații marilor companii, sectorul medical și funcționarii publici federali.

În țara libertăților individuale, decizia sa a fost imediat denunțată ca un abuz de putere de către republicani și de o parte a lumii economice.

Curtea Supremă a fost de acord cu aceștia, joi, cel puțin în privința celor aproximativ 84 de milioane angajați în companii cu peste 100 de angajați. Administrația a „ordonat ca aceștia să fie vaccinați împotriva Covid-19 sau să fie supuși testelor săptămânal, pe cheltuiala lor.

„Nu o exercitare zilnică a puterii federale, ci o intruziune în viața și sănătatea unui număr mare de angajați”, a motivat Curtea.

Decizia a fost luată cu o majoritate de șase magistrați din nouă, toți conservatori. Într-un text separat, cei trei judecători progresiști ​​ai Curții i-au acuzat că au acționat „în afara domeniului lor de competență și fără temei legal”, scrie 20 Minutes.

Biden „dezamăgit”, Trump „mândru”

„Sunt dezamăgit că Curtea Supremă a ales să blocheze o cerere de bun simț, de natură să salveze vieți”, a comentat Joe Biden, care a făcut din lupta împotriva pandemiei una dintre prioritățile mandatului său. Experții au fost și mai pesimiști. „Această decizie va duce la mai multe suferințe, morți și spitale copleșite”, a scris pe Twitter Ashish Jha, cercetător în domeniul sănătății publice la Universitatea Brown.

Republicanii, pe de altă parte, au jubilat. „Libertatea a câștigat!”, a scris pe Twitter fostul vicepreședinte republican Mike Pence, ilustrând o viziune larg împărtășită de dreapta, conform căreia este la latitudinea indivizilor să-și aleagă mijloacele de protecție, atât pentru purtarea măștii, cât și pentru vaccin.

„Suntem mândri că Curtea Supremă a rezistat”, a adăugat fostul președinte Donald Trump, care în timpul mandatului său a numit trei judecători în templul dreptului american.

Unele asociații de afaceri au salutat, de asemenea, o „victorie uriașă”, în timp ce au contactat guvernul democrat. „Solicităm administrației Biden să colaboreze cu angajatorii, angajații și experții în sănătate pentru modalități concrete de a crește ratele de vaccinare și de a încetini infecțiile”, a declarat David French, de la Federația Națională a Comercianților.

 

SSirsa: national.ro

 

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile