Sute de mii de facturi la energie electrică au fost emise greșit de către furnizori, a spus premierul Nicolae Ciucă miercuri, 2 februarie, anunțând o nouă ședință cu reprezentanții companiilor din domeniu pentru a se asigura că acest lucru nu se va mai întâmpla.
Consiliul Concurenței a intervenit scandalul de pe piața energiei din România, la solicitarea Guvernului, după ce românii au început să primească facturi fără aplicarea tarifului de compensare și plafonare a prețului.
PICCJ a început cercetări, de asemenea, privind eventuale abuzuri de pe piața energiei, în contextul în care prețurile la acest serviciu au fost majorate enorm de mult, iar o parte dintre furnizori nu aplică prevederile reglementate prin lege. Situația este una foarte sensibilă, în spațiul public discutându-se despre un „cartel” care are ca scop comiterea unor infracțiuni în urma cărora să profite de banii populației.
Peste 400.000 de facturi greșite la energie electrică
Premierul Nicolae Ciucă a oferit, însă, asigurări că va discuta cu furnizorii de energie astfel încât emiterea de facturi greșite să nu mai aibă loc pe viitor. Potrivit declarațiilor acestuia, până în prezent au fost identificate peste 400.000 de facturi eronate la energie electrică.
„În urma verificărilor, s-au găsit 81.195 facturi greșite, iar la nivelul energiei electrice au fost identificate peste 400.000 de facturi greșite. În urma controalelor ANPC s-a constat nerespectarea normelor din lege, și s-a dispus refacerea controalelor. Suntem convinși că vom atinge target-ul privind refacerea facturilor.
Nicolae Ciucă anunță ședință cu furnizorii
În baza noii ordonanțe prin care s-a modificat prețul gazelor, ne așteptăm ca impactul asupra sistemelor să fie minim. Săptămâna viitoare vom discuta cu furnizorii de energie, ca să nu se mai întâmple ce s-a întâmplat în decembrie și ianuarie”, a spus Nicolae Ciucă.
În altă ordine de idei, amintim că marți, 1 februarie, a intrat în vigoare noua schemă de plafonare și compensare a prețurilor. Astfel, românii vor plăti mai puțin la energie electrică și gaze – cel puțin până în luna aprilie.
Plafonul de consum până la care populația va putea beneficia de ajutor de stat este de 500 KWh la energie electrică și 300 mc la gaze naturale.
Plafonul de preț scade până la 0,68 lei/KWh la energie electrică și la 0,22 lei/KWh la gaze naturale pentru cei care se încadrează în plafonul de consum.
Pentru IMM-uri, consumatorii mari, non-casnici (școli, spitale, biserici, industria alimentară etc) va fi plafonat prețul la energie electrică la 1 leu pe KW. În ceea ce privește gazele naturale, se va asigura un preţ de 0,37 lei per KW.
Valoarea compensației la gaze naturale crește la rândul ei astfel încât 40% din factura emisă de furnizor va fi suportată de statul român.
Sursa: Evenimentul Zilei