Actualitate, Economic, Politic

Termocentralele Mintia și Chișcani, vânate de străini. Care sunt interesele ascunse – Culisele Statului Paralel

În plină criză energetică, termocentralele din țara noastră, de la Mintia și de la Chișcani, sunt vândute. Cine face bani în timp ce Guvernul le recomandă oamenilor să facă economie? Se pare că în spatele celor două vânzări există o strânsă legătură ce poartă același nume.

Termocentrala Mintia s-a vândut cu doar 91 de milioane de euro unui SRL înființat de câteva luni numit Mass Global Energy Rom care face parte din Mass Group Holding.

Firma este fondată de 6 cetățeni irakieni și a fost înfiinţată special pentru această achiziţie. Ministerul Energiei, în calitate de acţionar, a impus anumite condiţii investitorului cu scopul de a relansa producţia de energie în Mintia. Astfel, societatea Mass Global Energy Rom, are obligaţia ca, până la finalul anului 2026, să finalizeze investiţia de realizare a unei capacităţi energetice noi.

Iar Termocentrala Chișcani Bărila este acum deținută de Complexul Energetic Oltenia care caută un evaluator pentru a o vinde. Procedura de vânzare a fost inițiată în trecut la cererea companiei olandeze Buvoca BV, firmă condusă de un fost director din Fondul Proprietății de Stat, Tudorel Dumitrașcu. Interesul său pentru Termocentrala Chișcani, dar și tranzacția irakienilor de la Mintia par să ducă la același personaj: Philip Bloom. Acesta este un om de afaceri american care a fost condamnat în SUA pentru că a dat mită unor irakieni în timpul războiului, potrivit informațiilor lumeapolitică.ro.

Philip Bloom și Tudorel Dumitrașcu au fost implicați într-o afacere păguboasă la Romaero Băneasa, la finalul anilor 90. Atunci, Dumitrașcu, din postura de director la Fondul Proprietății de Stat, a ales oferta lui Bloom pentru Romaero în detrimentul unor firme cu renume internațional. Pe atunci, vicepreședinte al Fondului Proprietății de Stat era Bogdan Baltazar care a devenit ulterior asociatul lui Philip Bloom într-o firmă de consultanță cu sediul lipit de Guvernul României.

 

Ulterior Philip Bloom a plecat în Irak unde putea să facă afaceri mult mai profitabile. Spre deosebire de România anilor 90, la Bagdad, Bloom trebuia să se ferească de FBI. Nu a reușit însă, iar în 2005 a fost arestat de FBI. În fața anchetatorilor din Statele Unite, Bloom a recunoscut că oferise șpagă pentru contracte în valoare de 8,6 milioane de dolari referitoare la reconstrucția Irak-ului.

 

Sursa:RealitateaNet

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile