{"id":32234,"date":"2023-01-08T14:21:24","date_gmt":"2023-01-08T12:21:24","guid":{"rendered":"https:\/\/informatialibera.ro\/?p=32234"},"modified":"2023-01-08T14:21:24","modified_gmt":"2023-01-08T12:21:24","slug":"atentie-la-etichete-faina-din-greieri-introdusa-in-majoritatea-produselor-alimentare-e-oficial-s-a-aprobat-faina-din-greieri-pentru-fabricarea-painii","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/informatialibera.ro\/atentie-la-etichete-faina-din-greieri-introdusa-in-majoritatea-produselor-alimentare-e-oficial-s-a-aprobat-faina-din-greieri-pentru-fabricarea-painii\/","title":{"rendered":"Aten\u021bie la etichete! F\u0103ina din greieri, introdus\u0103 \u00een majoritatea produselor alimentare – E oficial: S-a aprobat f\u0103ina din greieri pentru fabricarea p\u00e2inii"},"content":{"rendered":"
<\/p>\n
<\/p>\n
Greierele a intrat, oficial, \u00een hrana europenilor, dup\u0103 ce UE a autorizat intrarea pe pia\u021b\u0103 a f\u0103inii din greieri, sub form\u0103 de pulbere par\u021bial degresat\u0103. F\u0103ina va fi utilizat\u0103 \u00een prepararea p\u00e2inii \u0219i a chiflelor multicereale, a biscui\u021bilor crocan\u021bi \u0219i a grisinelor, a batoanelor de cereale, a preamestecurilor pentru produse de panifica\u021bie (uscate), a biscui\u021bilor \u0219i a produselor pe baz\u0103 de paste f\u0103inoase (uscate \u0219i umplute).<\/p>\n
Totodat\u0103, f\u0103ina din greieri usca\u021bi va mai fi utilizat\u0103 pentru sosuri, produse prelucrate din cartofi, preparate pe baz\u0103 de plante leguminoase \u0219i legume, pizza \u0219i produse pe baz\u0103 de paste f\u0103inoase, zer praf, \u00eenlocuitori de carne, supe \u0219i supe concentrate sau praf de supe, gust\u0103ri pe baz\u0103 de f\u0103in\u0103 de porumb, b\u0103uturi asem\u0103n\u0103toare berii, produse de cofet\u0103rie din ciocolat\u0103, fructe nucifere \u0219i semin\u021be oleaginoase, gust\u0103ri, altele dec\u00e2t chipsuri, precum \u0219i preparate din carne. \u00cen ce prive\u0219te etichetarea pulberii, UE a cerut ca denumirea alimentului nou s\u0103 fie men\u021bionat\u0103 pe eticheta produselor alimentare care \u00eel con\u021bin, sub forma de \u201dPulbere par\u021bial degresat\u0103 de Acheta domesticus (greier de cas\u0103\u201d. Dac\u0103 \u00een ce prive\u0219te produsele ambulate consumatorii vor avea posibilitatea s\u0103 depisteze, pe etichet\u0103, prezen\u021ba greierilor, \u00een cazul produselor de panifica\u021bie acest lucru devine imposibil. \u00cen Rom\u00e2nia, aproape toate produsele de panifica\u021bie din supermarketuri \u0219i hipermarketuri, \u00een special cele scoase proasp\u0103t din cuptoare, provin din aluat congelat din import, astfel c\u0103 nimeni nu poate \u0219ti ce intr\u0103 \u00een compozi\u021bia acestuia.<\/p>\n
Pe baza unor dovezi publicate limitate privind alergiile alimentare asociate insectelor \u00een general, care au corelat \u00een mod echivoc consumul de Acheta domesticus cu c\u00e2teva evenimente anafilactice, \u0219i pe baza dovezilor care demonstreaz\u0103 c\u0103 Acheta domesticus con\u021bine c\u00e2teva proteine poten\u021bial alergenice, Autoritatea European\u0103 pentru Siguran\u021ba Alimentar\u0103 a concluzionat \u00een aviz c\u0103 consumul acestui aliment nou poate genera sensibilizare la proteinele de Acheta domesticus. Astfel, Autoritatea a recomandat efectuarea unor cercet\u0103ri suplimentare cu privire la caracterul alergen al Acheta domesticus. Autoritatea a considerat, de asemenea, \u00een avizul s\u0103u, c\u0103 consumul de pulbere par\u021bial degresat\u0103 de Acheta domesticus (greier de cas\u0103) poate provoca reac\u021bii alergice la persoanele alergice la crustacee, molu\u0219te \u0219i acarieni. Mai mult, autoritatea a remarcat faptul c\u0103 acest aliment nou poate con\u021bine alergeni suplimentari \u00een cazul \u00een care alergenii respectivi sunt prezen\u021bi \u00een hrana insectelor. Prin urmare, produsele alimentare care con\u021bin pulbere par\u021bial degresat\u0103 de Acheta domesticus (greier de cas\u0103) vor fi etichetate \u00een mod corespunz\u0103tor.<\/p>\n
Produc\u0103torii vietnamezi sus\u021bin c\u0103 pulberea par\u021bial degresat\u0103 ob\u021binut\u0103 din Acheta domesticus (greier de cas\u0103) sub form\u0103 integral\u0103 presupune o serie de etape care implic\u0103 o perioad\u0103 de repaus alimentar de 24 de ore a insectelor, pentru a le permite s\u0103 evacueze con\u021binutul tubului digestiv. Dup\u0103 ce s-au asigurat c\u0103 insectele au defecat, produc\u0103torii sacrific\u0103 insectele prin congelare, urm\u00e2nd apoi sp\u0103larea, prelucrarea termic\u0103, uscarea, extragerea uleiului (extrudare mecanic\u0103) \u0219i m\u0103cinarea. Poft\u0103 bun\u0103!<\/p>\n