Actualitate, Politic

Zelenski se grăbește degeaba la ușa UE: Bruxelles nu va acorda Ucrainei o procedură rapidă de aderare

UE ar trebui să felicite Ucraina pentru progresul înregistrat în reformele sale în vederea aderării și să trimită un mesaj puternic Moscovei, potrivit unui proiect de comunicat al summitului UE-Ucraina. Cu toate acestea, statele membre rămân divizate în ceea ce privește chestiunea aderării accelerate.

Discuția dintre cele două părți are loc înainte de o vizită importantă a liderilor UE în Ucraina, care va avea loc peste câteva zile și care are ca scop transmiterea unui mesaj de solidaritate, încurajând în același timp Kievul să continue reformele necesare pentru o eventuală aderare la blocul comunitar, la aproape un an de la începutul invaziei rusești.

Hârtiile cu vorbe frumoase

Joi, vor avea loc consultări între Comisia Europeană și guvernul ucrainean. În ziua următoare, președintele Consiliului European, Charles Michel, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și șeful diplomației europene, Josep Borrell, se vor întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Potrivit proiectului de comunicat, consultat de Euractiv, se așteaptă ca liderii UE și ucraineni să confirme „viitorul Ucrainei și al cetățenilor săi în Uniunea Europeană” și „angajamentul (UE) de a sprijini integrarea europeană a Ucrainei”.

În document, UE recunoaște „progresele considerabile realizate de Ucraina în ultimele luni în vederea atingerii obiectivelor care stau la baza statutului său de candidat la aderarea la UE”. De asemenea, salută „eforturile de reformă ale Ucrainei în aceste vremuri dificile” și încurajează Kievul „să continue pe această cale și să îndeplinească condițiile specificate în avizul Comisiei privind cererea sa de aderare, pentru a progresa în vederea unei viitoare aderări la UE”.

Pe lângă retorica obișnuită a aderării la UE, se așteaptă, de asemenea, progrese în domenii precum accesul fără taxe vamale pentru exporturile ucrainene, accesul la zona de roaming a UE și includerea în zona de plăți în euro. De asemenea, se așteaptă ca cele două părți să semneze un memorandum de înțelegere privind un parteneriat strategic în domeniul energiei regenerabile.

Comisia nu a publicat încă o agendă pentru consultările sale cu guvernul ucrainean, dar se așteaptă să fie discutate finanțarea Ucrainei și reconstrucția acesteia, cererea de aderare a țării la UE și eventuale noi sancțiuni împotriva Rusiei.

Presiuni din partea Poloniei și țărilor baltice

Se așteaptă ca ambasadorii UE să ajungă miercuri la un acord asupra versiunii finale a comunicatului summitului. Cu toate acestea, patru diplomați UE au declarat că, în ultimele săptămâni, statele membre au fost angajate într-o dispută cu privire la formularea pasajului privind perspectivele de aderare a Ucrainei la UE, pe care unii o consideră prea pozitivă.

Polonia, cele trei state baltice și Ucraina au făcut presiuni pentru o formulare care ar lăsa să se înțeleagă că cererea de aderare a Kievului poate fi accelerată. „Ceea ce așteptăm de la summit este o încurajare pentru Ucraina și o evaluare clară a progreselor pe care le-au făcut”, a declarat un diplomat UE dintr-o țară estică. „Deși este doar o declarație, cuvintele contează, motiv pentru care facem presiuni pentru o versiune mai încurajatoare a textului”, a adăugat el.

În iunie, Comisia Europeană a recomandat acordarea statutului de țară candidată Ucrainei, cu condiția ca Kievul să întreprindă o serie de reforme legislative și politice.

Printre cele șapte recomandări se numără adoptarea unei legislații privind un proces competitiv de selecție a judecătorilor de la Curtea Constituțională a țării, consolidarea luptei împotriva corupției, armonizarea reglementărilor privind mass-media cu standardele europene și protejarea minorităților naționale.

În ultimele luni, Kievul a făcut progrese în ceea ce privește reformele, iar liderii ucraineni și-au exprimat speranța că țara lor va putea adera la Uniunea Europeană în viitorul apropiat, posibil în următorii doi ani. Dar, în ciuda deciziei de a acorda Kievului statutul de candidat în iunie anul trecut, perspectiva unei aderări timpurii pare încă îndepărtată.

„Greii” UE sunt sceptici

„Multe state membre mari nu vor accepta prea multă retorică pozitivă – nu în ultimul rând pentru că această retorică a fost convenită cu doar o lună în urmă, așa că nimeni nu este pregătit să redeschidă discuția dificilă pe care abia am încheiat-o”, a declarat un diplomat UE.

Mai mulți diplomați au declarat că discursul din proiectul de declarație a devenit „prea orientat spre viitor în ochii unora dintre cele mai sceptice state membre, Franța, Germania, Spania, Olanda, Portugalia, Danemarca și Belgia fiind așteptate să dea înapoi”.

Anul trecut, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că ar putea trece „zeci de ani” până când Ucraina ar putea adera la Uniunea Europeană și chiar și cei mai favorabili lideri UE recunosc că Kievul mai are încă un drum lung de parcurs până să poată adera la bloc.

Statele membre mai sceptice consideră că referirea la „progrese considerabile” este prea prematură și că „anticipează etapele normale ale procesului de aderare”, având în vedere că nu a fost prezentată încă nicio evaluare oficială a progreselor înregistrate de Ucraina.

Acestea ar prefera să se limiteze la discursul Consiliului European din iunie și la procesul convenit, prin care Comisia Europeană trebuie să furnizeze o actualizare intermediară a progreselor înregistrate de Ucraina în ceea ce privește îndeplinirea celor șapte cerințe stabilite de UE pentru începerea negocierilor de aderare. Această actualizare s-ar adăuga la evaluarea periodică efectuată în pachetul anual al Comisiei privind extinderea, publicat în octombrie, unde pot fi adăugate noi recomandări.

Corupția, la fel de periculoasă ca inamicul

În cadrul unor discuții private, oficialii UE care au lucrat la dosar au remarcat că Ucraina a făcut progrese importante în ceea ce privește adoptarea unei noi legi privind mass-media și în ceea ce privește numirile cheie la procuratura anticorupție a țării. „Având în vedere că este vorba de o țară aflată în război, au făcut într-adevăr un efort colosal pentru a realiza ceea ce le cere procesul de extindere”, a declarat pentru un oficial UE familiarizat cu această chestiune.

În timp ce Ucraina a anunțat o reformă a Curții Constituționale și a modului în care sunt numiți judecătorii, Comisia de la Veneția este în continuare preocupată de puterile și de componența grupului consultativ de experți, organismul care selectează candidații la tribunal. „Rămân lacune în ceea ce privește statul de drept și alinierea sistemului judiciar, precum și în ceea ce privește lupta împotriva corupției, iar unele reforme vor necesita probabil o aliniere suplimentară la legislația UE într-o etapă ulterioară”, a adăugat oficialul european.

În acest scop, se așteaptă ca proiectul de declarație a summitului să afirme că „reforma Curții Constituționale și procesul de selecție a judecătorilor constituționali independenți politic și calificați rămân esențiale pentru consolidarea capacității de reziliență a Ucrainei”.

 

Sursa:Tudor Borcea/  Ziarul National 

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cel mai votat
Feedback instant
Vezi toate comentariile