Aktuális, Külpolitika

A horváth miniszterelnök bíróság elé vinné a magyar kormányt a kettős benzinár miatt: “Az egész EU lényege a közös piac, hogy az állampolgáraink mindenütt azonos elbánásban részesülnek”

Az Euronewsnak nyilatkozott Andrej Plenkovic az Európai Néppárt rotterdami kongresszusán. A horvát miniszterelnök azt mondta, ő meg is mondta Orbán Viktornak, hogy kötelezettségszegésnek tartja a kettős magyar benzinárt.

„Ha az Európai Bizottság ezt a Bíróság elé viszi, Magyarország elveszíti a pert. Ha már Magyarország vásárolhat olcsó orosz olajat, miközben mindenki más drágább mediterrán vagy Brent-olajat vesz, nem diszkriminálhatja a többi tagállam polgárait, akik Magyarországon akarják megtölteni a benzintankot. Ez így nem fog átmenni. Voltak hasonló próbálkozások különböző területeken, az autópályadíjakkal például, de az EUB mindig a diszkriminálók ellen ítélt.

Az egész EU lényege a közös piac, hogy az állampolgáraink mindenütt azonos elbánásban részesülnek. Ez nyilvánvalóan átmeneti gesztus, nem olyasmi, ami hosszútávon fennmarad” – mondta a konzervatív politikus.
Forrás: MTI
guest
2 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cel mai votat
Feedback instant
Vezi toate comentariile
Kovács Zsuzsa
Kovács Zsuzsa
1 an în urmă

Igen, ez jól hangzik az ő részéről. Csakhogy ő is vehetne olcsóbban olajat az oroszoktól, ha nem lenne az embargó mellett. A másik fokihz, hogy az, hogy itt a magyaroknak olcsóbb az üzemanyag, a különbözetet mi fizetjük. Ha igaz az a hír, hogy Orbán 550 forintért adja literjét a kutaknak, és azok 480 Ft -ert kell, hogy továbbadják, az literenként 70 forint mínusz. Azt nekünk kell fizetni. Akkor ő miért nem csökkenti az üzemanyag árát aztán finanszírozza a kormány és a horvát nép?

Berkes Tibor
Berkes Tibor
1 an în urmă

Érdekes …
Amikor az üzemanyagok ára követte a világpiaci árakat (némi késéssel ugyan), akkor nem tiltakozott senki. Most amikor a külföldi gépjárművekbe továbbra is a világpiaci árakon lehet vásárolni benzint, gázolajat, ugyanakor a hazai személygépkocsik tankjába 480 Ft-ért tehetjük meg mindezt. Akkor most, illetve korábban miért nem tiltakozott senki annak kapcsán, hogy Spanyolországban azon belül a Kanári-szigeteken a bennszülöttek (pontosabban a rezidensek) féláron jutnak repülőjegyhez, a kompok járataira és más turisztikai helyeken alkalmazott belépőkért is kedvezményes áron juthatnak hozzá. Ez nem sérti az Úniós jogot?