Aktuális, Kultúra

A piros tojás története – Mária Magdolna tanúságtételéből ered

Bár a Vatikán  betegesen tereli el a figyelmet évezredek óta Jézus, Mária Magdolnájáról, nem árt tudni főleg így húsvét közeledtével, hogy a piros tojás hagyománya a keresztény világban, a tizenharmadik apostol,  Mária Magdolna egyik tanúságtételéből ered. Nem, nem a nyuszi tojja, hanem egy régi őskeresztény történet az alapja annak, hogy ma is a piros tojás a húsvét, Jézus feltámadásának egyik jelképe.

A bizánci egyházban mai napig megemlékeznek erről, a római egyház mélyen hallgat, ciki ugyanis ,hogy Mária Magdolna alakja igencsak megvétózza az elfajzott dogmákat.
A hagyomány szerint Mária Magdolna nem sokkal Krisztus mennybe menetele után útnak indult, hogy hirdesse Krisztus igazságát. Miután bejárta egész Itáliát, újév alkalmából Rómában, Tiberius császár (14-37) színe elé járult. Akkoriban az volt a szokás, hogy mindenkinek ajándékot kellett vinnie a császárnak. Mária Magdolna igen szegény volt, és így csak néhány főtt tojást vitt magával. A császárral történt találkozásakor elmesélte, hogy a zsidó főpapok felbujtására Júdeában a galileai Jézust, ártatlanul ítélték el, és ezt Pontius Pilátus, a Tiberius által kinevezett procurátor hagyta jóvá, majd tanúságot tett Krisztus feltámadásáról. A császár erre gúnyosan megjegyezte, nagyobb esély van rá, hogy a kezében lévő tojás pirosra váljon, mintsem hogy egy ember feltámadjon a sírból. Mária Magdolna szavait igazolandó, a tojás azon nyomban pirosra változott. Mária ezek után megismételte az apostolok szavait, „Aki hisz Krisztusban, annak örök élete van, de nem veszendő ezüst vagy arany, hanem Krisztusnak, a hibátlan és egészen tiszta báránynak a drága vére árán. (vö: 1Ján 5:13 és 1Pét 1:18-19)
Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile