Aktuális, Belpolitika

A román covid-koalíció  belegabalyodott a hazugságokba: folytatódik a sárdobálás a kirúgott egészségügyi miniszter és a miniszterelnök között

Lám, holló a hollónak mégis kivájja olykor a szemét, parafrazálhatjuk a régi mondást, elnézve a botránysorozatot mely napok óta megy a román kormánykoalició házatáján.

Eddig is nyilvánvaló volt minden gondolkodni képes ember előtt, hogy az úgynevezett „járványügyi adatok, napi statisztikák” a valóságtól független, egy előre megírt forgatókönyv alapján nyilvánosságra hozott manipulatív adatok, melyek a p(l)andémiás „vészhelyzet” fenntartását hivatottak  stabilizálni, de nagyjából semmi közük semmilyen járványügyi valósághoz.

Ezt látszik igazolni az az acsarkodó nyilatkozatháború, mely napok óta, mióta a román miniszterelnök menesztette Vlad Voiculescu USR-s egészségügyi minisztert, nevetséges, de a visszásságokat nagyon  világosan felmutató csetepatévá vált.

Cáfolta hétfőn a kormány, hogy a kabinetnél iktattak volna egy dokumentumot, amelyben a napi járványügyi adatok jelentésének ellenőrzésével foglalkozó egészségügyi minisztériumi munkacsoport létrehozásáról tájékoztatják a miniszterelnököt.

A cáfolat előzménye, hogy Vlad Voiculescu menesztett egészségügyi miniszter egy nappal korábban kijelentette: dokumentumokkal tudja bizonyítani, hogy munkacsoportot hozott létre a járvány áldozatainak számáról szóló hivatalos jelentések felülvizsgálatára, és erről tájékoztatta a miniszterelnököt. A tárcavezető leváltása után azt nyilatkozta, hogy a gyanúja szerint eltérések vannak a valós számok és a hivatalos adatok között.

Vasárnap a sajtóban megjelent egy április 12-i keltezésű – tehát a miniszter leváltása előtti – pecsétes dokumentum a munkacsoport létrehozásáról szóló rendeletről. Az iraton a szintén menesztett Andreea Moldovan állímtitkár aláírása szerepel. A kormány hétfői közleménye szerint azonban ezt a dokumentumot nem iktatták.

„Vlad Vasile Voiculescu volt miniszter témával kapcsolatos nyilatkozatai azt bizonyítják, hogy nem ismeri a törvényeket, sem a miniszteri tisztséggel járó hatáskört és az adminisztratív eljárásokat” – áll a közleményben, amelyben ugyanakkor kérik a volt minisztertől, „ne terjesszen hamis információkat”.

A minisztérium közleménye arra is rámutat, hogy az Andreea Moldovan volt államtitkár által a munkacsoport létrehozásáról kiadott döntés nem minősül szabályozó (normatív) jellegű adminisztratív iratnak.

Mindemellett Florin Cîţu miniszterelnök elrendelte a volt egészségügyi miniszter és az államtitkárok által az elmúlt négy hónapban kiadott valamennyi dokumentum megvizsgálását.

Ugyanakkor a hétfői nap folyamán létrehozzák a járványügyi adatok napi jelentéseit ellenőrző munkacsoportot, a hatályos törvények előírásainak betartásával – szögezik még le a közleményben, ebből tehát az is kiderül, hogy eddig a kutya se ellenőrizte azokat a nyilván hamis statisztikákat, melyek alapján megszorításokat vezettek be, tönkreverték a gazdaságot, egészségügyet, tanügyet, az emberek életvitelét.

(Forrás: Agerpres)

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile