Aktuális, Belpolitika

A román kormány kiutasított egy orosz diplomatát – állítólag a Prága iránti szolidaritásból

A román hatóságok nemkívánatos személynek nyilvánították Alekszej Grisajevet, a bukaresti orosz nagykövetség katonaiattasé-helyettesét, mivel „tevékenysége és cselekvései ellentétben állnak a diplomáciai kapcsolatokról szóló 1961-es bécsi egyezmény rendelkezéseivel” – tájékoztatott hétfőn a külügyminisztérium.

A tárca szerint Bogdan Aurescu külügyminiszter hétfőn magához rendelte Valerji Kuzmin bukaresti orosz nagykövetet, és tájékoztatta őt a román hatóságok döntéséről.

Bár a kommüniké nem részletezi a kiutasítás okait, a román média szerint az egyrészt a Prága iránti szolidaritás kifejezése, ugyanakkor felidézik, hogy Aurescu a napokban nyilvános polémiába keveredett Kuzminnal az ukrán határ mentén végrehajtott orosz csapatösszevonással kapcsolatban. Korábban Csehország, Szlovákia és balti államok is kiutasított egy-egy orosz diplomatát.

Az a tény, hogy Románia NATO-tag, minden kétséget kizáróan garantálja az ország és az állampolgárok biztonságát, tehát az elmúlt időszak feszültségei nem veszélyeztetik az ország lakosságát – fejtette ki a külügyminiszter. „Azonban nagyon világosan leszögezzük: a Románia ellen irányuló bármely fenyegetés a NATO-val szembeni fenyegetéssel egyenlő, és ezt nagyon komolyan vesszük” – hangsúlyozta.

Aurescu említést tett ennek kapcsán az Oroszország bukaresti nagykövetségének Facebook-oldalán közzétett üzenetről is.

„Futólag olvastam az orosz nagykövetség Facebook-oldalán a napokban közzétett üzenetet, amely többé-kevésbé rejtetten egy fajta fenyegetést fogalmaz meg Románia irányában: hogy ne lépjen a NATO vezetőségében található katonai kalandorok nyomdokaiba. Sajnálatos, hogy az orosz diplomáciában 17 évvel Románia NATO-csatlakozását követően sem tudják, hogy Románia maga a NATO” – szögezte le Aurescu.

Hangsúlyozta, Románia részt vesz a döntések meghozatalában a NATO keretében.

(Forrás: Agerpres)

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile