Aktuális

A romániai munkavállalókat a munkáltató nem kötelezheti a covid vakcina beadatására – A romániai ombudsman felszólította az egészségügyi minisztert, hogy tartsák tiszteletben a törvényeket

Beadványban fordul a Román Egészségügyi Minisztériumhoz a romániai ombudsman, azaz a nép ügyvédje július 15-én azzal kapcsolatban, hogy egyes munkáltatók kötelezni akarják alkalmazottaikat a covid vakcina beadatására, másként felmondással fenyegetik azokat. . A beadványban az ombudsman rámutatott arra, hogy Romániában a covid19 féle kísérleti vakcina beadása opcionális, szabadon választható, a törvények értelmében,tehát  a 103/2020-as számú törvény szerint egyetlen munkáltató  sem kötelezheti alkalmazottait, hogy azok akaratukon kívül beoltassák magukat. Az Egészségügyi Minisztérium most nyilvánosságra került válaszából kiderüll, elismerik, hogy a Covid19 vakcina beadatására egyetlen munkaadó sem teheti kötelezővé alkalmazottai számára és nem diszkriminálhatja őket azért mert „oltatlanok”.

Törvénybeütköző bármilyen megkülönböztetést alkalmazni, vagy retorziókkal zsarolni, kényszeríteni a covid oltás beadatására a munkavállalókat.

Az a munkáltató, aki ezt mégis megteszi törvénysértést, bűncselkményt követ el.

Az Egészségügyi Minisztérium teljes válasza még nem sajtó nyilvános, azonban annyi kiderült, hogy csak azzal revansoltak az ombudsman felszólítására, hogy azokat az alkalmazottakat (itt főleg az egészségügyi dolgozókra célozhattak- szerk. megj,) akik nem adatják be maguknak a kísérleti vakcinát, kötelezhetik a saját költségen elvégzett, periodikus tesztelésre. Azonban ez a rendelkezés is több sebből vérzik és az Alkotmány értelmében ilegitim.

A romániai egészségügyi dolgozók szakszervezete a Sanitas közleményt adott ki, miszerint az egészségügyi dolgozók között már kialakult a nyájimmunitás a SARScov2-re, ugyanis azok közül akik  nem kérik a vakcinák, nagyon sokan átestek a virózisn, tehát kialakult a természetes immunitásuk , ezért nem jelentenek fertőzésveszélyt környezetükre és pácienseikre.

Forrás: profit.ro

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile