Aktuális, Társadalom

A romániai ortodox egyház tiltakozik a szexuális nevelésnek álcázott, iskolai gender-oktatás terve ellen

A Román Patriarchátus, akárcsak a többi romániai egyház, határozottan annak a híve, hogy az iskolai tantervet el kell határolni mindenféle ideológiától, többek közt a „gender-ideológiától” is – közölte a Román Ortodox Egyház szóvivője.

Vasile Bănescu a szexuális nevelés iskolai bevezetéséről szóló törvénnyel kapcsolatban foglalt állást. A szenátus napirendján lévő jogszabály a kormánykoalíciót is megosztja.

Az ortodok egyház állásfoglalása szerint a Román Patriarchátus határozottan támogatja az iskolai tantervek szétválasztását nem csak a „gender-ideológiától”, hanem az olyan „ideologizáló-elidegenítő ajánlásoktól”, amelyeket a WHO Európai Regionális Irodája fogalmaz meg „A szexuális nevelés normái Európában – keretrendszer az oktatási és egészségügyi ágazatért felelős politikai döntéshozók, szakemberek és hatóságok számára” című dokumentumában.

Az ortodox egyház szóvivője szerint az iskolai oktatásnak meg kell őriznie „tiszta” és „ideológiailag semleges” jellegét. Bănescu kifejti, az oktatás célja „az ember formálása a legmagasabb erkölcsi értékek és az erény etikájának szellemében, amely az egyensúly és a normalitás kifejeződése”, a szexualitással kapcsolatos információk „ideologizálása” pedig homlokegyenest ellentétes ezzel az irányelvvel.

A szóvivő szerint a szexuális nevelés tantárgyként való bevezetése az iskolai tananyagba „lábbal tiporná a szülők akaratát és azt az alkotmányos jogukat, hogy döntsenek saját gyermekeik oktatásáról”. Bănescu a szexuális nevelést a gyermekek ártatlansága elleni merényletnek nevezte, amely szerinte megakadályozza őket természetes fejlődésükben, és arra készteti a fiatalokat, hogy korábban kezdjenek nemi életet élni.

A román oktatási rendszerben több olyan tantárgy is van, amely az életre készíti fel a fiatalokat, például személyiségfejlesztés és tanácsadás, egészségügyi nevelés, kamaszkor és önmegismerés; a szexuális nevelés tantárgyra tehát nincs szükség – érvel az egyházi szóvivő, hozzátéve, hogy a gyermek intimitásra és családi életre való felkészítése túlnyomórészt a családban kell hogy történjen, mert a család van tisztában a fiatal fejlettségi szintjével.

Forrás: Agerpres

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile