Aktuális, Külpolitika

A vasutat lőtték Kárpátalján az oroszok, hogy megállítsák a fegyverszállításokat

A háború kezdete óta most először érte rakétatámadás Kárpátalját, a lövedék a hegyvidék egyik infrastrukturális objektumába csapódott be, tart a kárfelmérés és annak tisztázása, hogy vannak-e sérültek vagy áldozatok – közölte Viktor Mikita kormányzó.

A Kárpátalja.ma a Kárpátaljai Megyei Katonai Adminisztrációra (OVA) közlése alapján azt írta, hogy a légitámadás az egyik hegyvidéki járásban történt. A portál újságírói értesülésre hivatkozva arról adott tájékoztatást, hogy a rakéta a volóci területen csapódott be.

Az ukrán fegyveres erők légvédelemmel és katonasággal megerősítették a Beszkid alagút védelmét az Európából érkező haditechnikai eszközök tranzitjának megőrzése érdekében. Az alagút Lviv és Kárpátalja határán, közötti kulcsfontosságú szállító artéria Nyugat-Európa és Ukrajna. Nyílt forrásból származó adatok szerint a Beszkid alagút Ukrajna második leghosszabb vasúti alagútja (a luhanszki Lutuginszkij után). Az objektum hossza 1764 méter, magassága 8,5 méter, szélessége 10,5 méter. Az alagút 182 méter mélyen fut a Beszkid-gerinc felszínétől. A vasbeton vasbeton réteg vastagsága körülbelül 70 cm. A kapacitás napi 100 vonat.

 

A lap szerint egy elektromos alállomást és egy vasútállomást ért találat, a helyszínen tűz van. Az ungvári tanács néhány perccel este tíz óra előtt arról írt Facebook-oldalán, hogy a robbanás 500 méteres körzetében betörtek az ablakok, a rakétadarabok pedig megrongálták a közelben lévő autókat.

Áldozatokról egyelőre nem tettek közzé információt. Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója elmondása szerint „az orosz megszállók megpróbálják megállítani a nehézfegyverek – tüzérség, tankok, páncélozott járművek és lövedékek átszállítását Ukrajna nyugati régióiból”.

Mennyit ér az ukrán-NATO-légvédelem: az egész országot átrepülték a rakéták?

Szinte az egész országot átrepülték azok a rakéták, amelyek eltalálták Volóc egyik infrastrukturális létesítményét – mondta közösségi oldalán közzétett videóüzenetében Viktor Mikita, a Kárpátaljai Megyei Katonai Adminisztráció vezetője.

Tűzoltó- és mentőszolgálatunk szakszerűen dolgozik a tűz eloltása ellen, és a törmelékek eltávolítása is folyamatban van. Áldozatok nincsenek – jelentette ki a katonai vezető, aki minden kárpátaljait arra kért, hogy amint meghallják a légiriadót, azonnal menjenek a menedékhelyekre.

Vasútállomást érhetett rakétatalálat Kárpátalján – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Menczer Tamás azt mondta, folyamatosan kapcsolatban vannak az ungvári külképviselettel, az ott dolgozó kollégáik azt közölték, a légiriadó kedden néhány perccel 18 óra után kezdődött, és két órán át tartott. A jelenlegi információk szerint a támadásban nem sérült meg senki – fűzte hozzá.

“Azt fontos még megjegyezni, ez a támadás is igazolja, hogy jó döntést hoztunk, amikor arról döntöttünk, hogy nem szállítunk fegyvereket a háborúba” – hangsúlyozta Menczer Tamás, hozzátéve, hogy a katonai szállítmányok – amint átlépnék a magyar-ukrán határt – szintén orosz támadás célpontjává válhatnának.

Forrás: MTI – Index- kurucinfo 

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile