Aktuális, Belpolitika

Aggódhat az RMDSZ a koalíció miatt? – szakad a babaruha a PNL és az USR között

Vlad Voiculescu ex-egészségügyi miniszter menesztése után, mint ez várható volt elszabadult a sárdobálás a román kormánykoalícióban. A két vezető román párt a PNL és az USR marakodásának végeredménye természetesen az RMDSZ helyzetét is megingathatja, bár  Kelemen Hunor nyilatkozatából az derül ki, az RMDSZ továbbra is szeretne kormányon maradni.

Igaziból nem sok konkrétumot lehet kibogozni Kelemen Hunor RMDSZ elnök mai nyilatkozatából, melyet azután tett  közzé, hogy a liberálisok menesztették az USR-és  egészségügyi minisztert.

„Ma reggel tájékoztatott Florin Cîțu miniszterelnök arról a döntéséről, hogy meneszti Vlad Voiculescu egészségügyi minisztert. Egy miniszter visszahívása a kormányfő kizárólagos alkotmányos joga, amelyet nem kommentálunk. Ezt a döntést elfogadja az RMDSZ, és támogatjuk a koalíciót abban, hogy tovább folytassa a munkát, hiszen közös felelősséget vállaltunk az ország vezetéséért. A tennivaló sok, mihamarabb új minisztert kell kinevezni az egészségügyi tárca élére, a kormányprogramban meghatározott célkitűzések szerint haladunk tovább.” –írta Facebook oldalán Kelemen Hunor.

Az USR-PLUS vezetősége szerdán délben összeült megvitatni, mit lépjen a pártszövetség Vlad Voiculescu leváltása után. A tanácskozáson több forgatókönyv is felmerült, köztük a kormányból való kilépés is, de sajtóértesülések szerint ennek a legkisebb a valószínűsége.

Felmerült az is, hogy az USR-PLUS csak azzal a feltétellel marad a kormányban, ha a miniszterelnök is távozik. Ez azonban egy új kormány megalakítását is jelentené. Az már kiszivárgott az ülésről, hogy Dan Barna nem fogadja el az ügyvivői egészségügyi miniszteri posztot.

Erre reagálva a  Nemzeti Liberális Párt (PNL) első alelnöke, Rareș Bogdan szerdán kijelentette, hogy a liberálisoknak nem áll szándékukban megvonni a politikai bizalmat a miniszterelnöktől.

„A PNL egy felelősségteljes párt. Úgy látom, az utóbbi hetekben sokan megfeledkeztek arról, mit jelent a miniszterelnöki tisztség. Florin Cîțu továbbra is élvezi a támogatásunkat. Románia kormányfőjének nem lehet megkérdőjelezni a hatalmát” –mondta a Digi24 műsorában.

Azt kizártnak nevezte, hogy a PNL kisebbségben vagy a Szociáldemokrata Párt (PSD) bevonásával kormányozzon.

( Cikkünk frissül)

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile