Aktuális, Külpolitika

Amerikai hadihajó indult a Fekete tengerre, Putyin összevonta a szemöldökét – egyre nő a feszültség az orosz-ukrán határon

Ukrajna esetleges NATO-csatalakozása a feszültség nagyfokú növekedéséhez vezetne az ország délkeleti részén, és visszafordíthatatlan következménnyel járna az ukrán államiságra nézve – jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő pénteki moszkvai sajtótájékoztatóján írja az MTI.

Zaharova ezt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök keddi nyilatkozatára reagálva mondta, miszerint a Donyec-medencei konfliktusnak csak az vethet véget, ha Ukrajna belép a NATO-ba. A szóvivő felszólította Kijevet, hogy tanúsítson felelősségteljes magatartást, és „végre lásson hozzá” a minszki megállapodásban foglalt kötelezettségvállalásainak teljesítéséhez.

Az utóbbi napokban ismét kiélesedett ugyanis a fű alatt Moszkva által támogatott, szakadár Donyecki és Luhanszki Köztársaságokkal való fegyveres konfliktus. Több ukrán katona is meghalt a tűzszüneti vonalnál kirobbant lövöldözésekben, Oroszország pedig csapatokat vont össze az ukrán határnál és az elcsatolt Krímen is.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön a Donyec-medencei demarkációs vonalnál elkövetett provokációkkal vádolta meg az ukrán hadsereget. Washington mellett Németország és az Európai Unió is kifejezte aggodalmát az ukrán-orosz határ térségében összevont orosz csapatok miatt.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője Moszkva aggodalmának adott hangot amiatt, hogy az orosz határ közelében kiújulhat és nagyszabású hadműveletekbe csaphat át a „polgárháború”. Ezért az ukrán fél magatartását tette felelőssé, ami „nem utasítja el teljesen saját problémájának erőszakos úton való megoldását”. A Donyec-medencei helyzetet „rendkívül instabilnak” nevezte és rámutatott, hogy a feszültség fokozódása indokolja, hogy Oroszország intézkedéseket hozzon saját biztonsága érdekében, anélkül, hogy bárkit is fenyegetne.

A katonai műveletek elindulása és a srebrenicaihoz hasonló mészárlás megismétlődésének lehetősége esetén, amiről egyébként (Vlagyimir) Putyin elnök is beszélt, a világ egyetlen országa sem marad közömbös. És minden ország, beleértve Oroszországot, lépéseket fognak tenni annak érdekében, hogy ilyen tragédiák többé ne történhessenek meg

– mondta az elnöki szóvivő. Az etnikai tisztogatás lehetőségének felvetését Peszkov az ukrán fegyveres erőknél szolgáló nacionalista egységek tevékenységével indokolta.

A feszültség kiéleződését jelzi, hogy Törökország közölte pénteken, az Egyesült Államok a jövő héten a Fekete-tengerre küldi két hadihajóját a törökországi tengerszorosokon keresztül.

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile