Aktuális, Gazdaság, Külpolitika

Ami meg fogja “fojtani” gazdaságilag az EU-t: Oroszország megsemmisítő csapást tervez Grúziára, ha lezárja Azerbajdzsán összes olajvezetékét!

Megdöbbentő információk keringenek az orosz médiában egy közelgő, Nyugatot érő energialetörő csapásról. Az orosz média előkészíti a terepet ahhoz, hogy Oroszország lezárja Európa utolsó energiaszelepét, vagyis az Azerbajdzsánból az EU-ba vezető összes vezetéket.

Az orosz csapás egész Grúzia és a területén áthaladó vezetékek ellenőrzésére összpontosít.

Úgy tűnik, hogy az oroszok Iránnal együtt elhatározzák, hogy teljesen lezárják a Kaszpi-tengert az EU-tól, és egyidejűleg irányítják Közép-Ázsiát és annak energiafolyosóit Eurázsia nevében.

Ez az információ akkor érkezik, amikor a Nyugat és Oroszország közötti energiaháború csúcspontja az orosz olaj és termékei árának plafonjára vonatkozó közelmúltbeli követelés.

Jelen pillanatban szó szerint a Nyugat és különösen az EU minden reménye Azerbajdzsánra és az ezen az országon áthaladó vezetékekre szállt.

Oroszország szorítása Közép-Ázsiában és a Kaszpi-tengeren

Vlagyimir Putyin orosz elnök legutóbbi látogatása Türkmenisztán fővárosában, Asgabatban, a 6. Kaszpi-csúcstalálkozón nemcsak a kibontakozó orosz-iráni stratégiai partnerséget emelte mélyebb szintre, hanem a Kaszpi-tenger öt part menti állama egyetértett abban, hogy nem hadihajókat, ill. A NATO-bázisok engedélyezettek a térségben.

Ez lényegében virtuális orosz tóvá, másodlagos értelemben iráni tóvá formálja a Kaszpi-tengert – anélkül, hogy a „három” ország, Azerbajdzsán, Kazahsztán és Türkmenisztán érdekeit sértené. 

Mivel a Kaszpi-tengert az egykori Szovjetunió által épített Volga melletti csatornák kötik össze a Fekete-tengerrel, Moszkva mindig számíthat kishajókból álló tartalék flottára – mindig erős rakétákkal felszerelve –, amelyek rövid időn belül a Fekete-tengerre szállíthatók. 

Az Iránnal fenntartott szorosabb kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok most kéz a kézben járnak a három „ország” Oroszországgal való kapcsolatával. A gázban gazdag Türkmenisztáni Köztársaság exportja nagy részét Kínába küldi.

Egy vitathatatlanul pragmatikusabb új vezető, Serdar Berdimuhamedow elnök alatt Ashgabat végül úgy dönthet, hogy csatlakozik az SCO-hoz és/vagy az EAEU-hoz.

De minden jel arra utal, hogy Teherán pedálra lép, hogy megerősítse kapcsolatait Moszkvával. Nemrég kapott teljes jogú tagságot a Sanghaji Együttműködési Szervezetben (SCO) – az első és egyetlen nyugat-ázsiai országként –, és most csatlakozni kíván a BRICS-hez. Irán külpolitikájának iránytűje elkészült.

 

Forrás: WarNews

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile