Aktuális, Külpolitika

Átverte az izraeli hadsereg a világsajtót? – Mi történik valójában a gázai övezetben?

Péntekre virradó éjszaka a világsajtó nagy része rendkívüli híradásban számolt be arról, hogy az izraeli hadsereg megkezdte bevonulását a Gázai övezetbe. Nem a hasukra ütöttek, az izraeli hadsereg sms-értesítéseket küldött erről a külföldi tudósítóknak, és a hírt a hadsereg angolnyelvű sajtótisztje, az újságíró körökben tájékozottságáról és korrektségéről ismert Jonathan Conricus alezredes is megerősítette.

Conricus a Timeshoz került felvétel alapján arról beszélt, hogy eszében se volt senkit átverni, vagy arra rávenni a világsajtó tudósítóit, hogy hamisan tudósítsanak. „Megértem, hogy máshogy tűnhet” – mondta, hozzátéve, hogy „őszintén szégyelli” a történteket.

Ugyanakkor azt is elismerte, hogy az izraeli szárazföldi erők tényleg megpróbálták előcsalogatni a Hamász harcosait, például szándékosan mozgattak tankalakulatokat a határon, hogy előcsalogassák a Hamász tankelhárító egységeit, és hogy az alagutakba csalogassák a fegyvereseiket. De azt kitartóan tagadta, hogy át akarta volna verni az újságírókat. Némelyik mondata mégis beismeréssel is felért. „Nem maguk voltak a célközönség. A célközönség a remélhetőleg halott terroristák voltak, akik most egy alagút alján hevernek. Az IDF (az izraeli hadsereg) olyan helyzetet akart teremteni, amiben a terroristák lemennek az alagutakba, ahol aztán bombázhatjuk őket”. Ezek a mondatok azonnali tiltakozást váltottak ki több tudósítóból, akik úgy érezték, hogy a hadsereg a saját céljaira használta őket.

Ezek után nem csoda, hogy a nagy nemzetközi lapok és hírügynökségek is tényként számoltak be az invázióról, hogy aztán néhány órán belül korrekcióra kényszerüljenek: nem indult szárazföldi invázió, a hadsereg pusztán tüzérséggel lövi az övezetet.

 

Conricus pénteken saját őszinte tévedésének nevezte a történteket, mondván ő értette félre a frontról érkező híreket, és adta hírül ellenőrizetlenül az invázió kezdetéről szóló beszámolókat. Ám a Times szerint a héber nyelvű izraeli sajtóban teljesen más narratíva jelent meg. Eszerint az izraeli hadsereg szándékosan terjesztette el az invázió hírét, hogy ezzel harcosai mozgósítására kényszerítse a Gázai övezetet uraló terrorista csoportot, a Hamászt, könnyebb célponttá téve harcosaikat.

Az izraeli 12-es csatorna híradója szerint a „tervezett átverés” sikeres volt, a Hamász harcosait sikerrel csalták be az övezet északi részén található alagútrendszerekbe, amiket aztán 160 izraeli vadászgép bombázott porig péntek kora hajnalban. „Így lett halálos csapda az alagutakból a terroristáknak” – hangzott el a tévéadó riportjában, és más lapok is arról számoltak be, hogy a terv működött. Ezt a Times függetlenül nem tudta megerősíteni, mert Conricus egy igen feszült hangulatú háttérbeszélgetésen – melyen a Times tudósítója személyesen nem vett részt, csak egy kollégája felvételét hallotta róla, így viszont nem is ígérte meg az elhangzottak bizalmasan kezelését – arról beszélt, hogy az ő tévedése volt csupán az invázió híre.

Szombatra virradó éjjel is folytatódtak a harci cselekmények Izrael és a palesztin dzsihadista szervezet, a Hamász között: utóbbi rakétákkal támadta Izraelt, Izrael pedig légi csapásokat mért a Hamász állásaira.

Palesztin orvosok közlése szerint legalább négy ember életét vesztette a légi támadásokban a Gázai övezet északi részén. Helyi lakosok elmondása szerint Izrael a tengeri naszádokról is lőtte a területet, ám ezek közül egyetlen lövedék sem csapódott az övezetbe. Ugyancsak palesztin közlés szerint az izraeli légierő romba döntött egy mecsetet.

Mindeközben Izrael két déli nagyvárosában meg-megszólaltak a légiveszélyre figyelmeztető szirénák rakétatámadások miatt, amelyeket a Hamász magára vállalt.

A konfliktus hétfőn csapott át fegyveres összetűzésbe. Palesztin oldalon már 132 a halálos áldozatok száma, közülük 32 gyermek és 21 nő. Az izraeli támadásoknak – palesztin orvosok közlése szerint – csaknem ezer sebesültje is van.

Izraeli részről nyolc halálos áldozatról – köztük két gyerekről – számoltak be szombat hajnalig.

(Via BBC, The New York Times)

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile