Aktuális, Tények mögött a lényeg

Az európai egészségügyi hatóságok sőt a WHO is figyelmeztetnek a gyakori COVID emlékeztető-oltások  veszélyeire az immunrendszert károsító kockázatai miatt

A múlt hónapban az Európai Gyógyszerügynökség bejelentette, hogy HÁROM HAVONTA engedélyezték az emlékeztető oltásokat.

Most azonban valamiért hirtelen más nótát kezdtek fújni.

Az európai szabályozó hatóságok még azt is elismerték, hogy a COVID-emlékeztető oltások károsan befolyásolhatják az immunrendszert!

Amit egykor összeesküvésnek tituláltak, az most gyorsan valóra válik, és ez több mint aggasztó!

Prognózis

Az EU arra figyelmeztet, hogy az ismételt emlékeztető-oltások (booster)  gyengíthetik az immunrendszert

Irina Anghel

  1. január 11., 12:10 EST

 

Az Európai Unió szabályozó hatósága arra figyelmeztet, hogy a gyakori Covid-19 emlékeztető (booster) oltások károsan befolyásolhatják az immunrendszert, és előfordulhat, hogy ezért nem alkalmazhatóak.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerint a négyhavonta ismételt emlékeztető vakcina adagok végülis gyengíthetik az immunrendszert és legyengíthetik az embereket.

Ehelyett az országoknak több időt kell hagyniuk az emlékeztető-oltás programok között, és azokat a megfázásos évszak kezdetéhez kell kötni minden féltekén, követve az influenza elleni oltási stratégiák tervezetét – mondta az ügynökség.

A véleményváltás azért következett be, mert egyes országok fontolgatják annak lehetőségét, hogy az embereknek második emlékeztető oltást ajánljanak fel annak érdekében, hogy további védelmet nyújtsanak az omicron fertőzések terjedése ellen. A hónap elején Izrael lett az első ország, amely megkezdte a második emlékeztető vagy negyedik oltás beadását a 60 év felettieknek. Az Egyesült Királyság kijelentette, hogy az emlékeztető oltások elégséges védelmet nyújtanak, és jelenleg nincs szükség második emlékeztető oltásra. de felülvizsgálja az adatokat, ahogy azok változnak.

Az emlékeztető oltásokat „egyszer, esetleg kétszer is be lehet adni, de nem gondolnánk azon, hogy folyamatosan ismételni kellene ezeket.” – mondta Marco Cavaleri, az EMA biológiai egészségügyi veszélyekkel és vakcinákkal foglalkozó stratégiáért felelős vezetője egy keddi sajtótájékoztatón. „Gondolkoznunk kell azon, hogyan tudunk áttérni a jelenlegi pandémiás környezetről egy endémiásabb környezetre.”

Az EU szabályozó hatósága a tájékoztatón azt is elmondta, hogy az orális és intravénás vírusellenes szerek, mint például a Paxlovid és a Remdesivir, megőrzik hatékonyságukat az omikronnal szemben. Az ügynökség közölte, hogy április a leghamarabb, amikor jóváhagyhat egy új vakcinát egy adott változatra, mivel a folyamat körülbelül három-négy hónapig tart. A világ legnagyobb oltóanyag-gyártói közül néhányan azt mondták, olyan oltóanyagok gyártását keresik, amelyek új változatokat célozhatnak meg.

Forrás: Bloomberg

Január 11, 2022

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) álláspontja egyezik a fenti EU állásponttal, szerintük sem tartható fenn a sorozatos emlékeztető oltások alkalmazása

Ennek érdekében a COVID-19 vakcináknak a következőknek kell megfeleljenek:

  • olyan törzseken kell alapulnia, amelyek genetikailag és antigénikusan közel állnak a keringő SARS-CoV-2 variáns(ok)hoz;
  • a súlyos betegségek és halálozás elleni védelem mellett hatékonyabbnak kell lenni a fertőzések elleni védelemben, csökkentve ezzel a közösségben való átvitelt, valamint a szigorú és széles körű közegészségügyi és szociális intézkedések szükségességét;
  • széles körű, erős és hosszan tartó immunválaszokat kell kiváltsanak, hogy csökkentsék az egymást követő emlékeztető oltások  szükségességét.

 

A rendelkezésre álló oltóanyagok közel- és középtávú kínálata, az oltásokhoz való egyenlő hozzáférés szükségessége az országok között a globális közegészségügyi célok elérése érdekében, programozási megfontolások, beleértve az oltóanyagok iránti keresletet, és a vírus evolúciója, az ismételt emlékeztető oltáson alapuló oltási stratégia. az eredeti vakcina összetételből valószínűleg nem megfelelő vagy fenntartható. 

Forrás: WHO

 

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile