Aktuális, Belpolitika

Az orosz-ukrán háború küszöbén a román közlekedési miniszter önkényesen leváltotta Constanța kikötőjének vezetőit

Óriási botrány van kibontakozóban, ugyanis mint kiderült a román közlekedési miniszter titokban és törvénytelenül lecserélte a legfontosabb romániai kikötő, a Konstanca-i (Constanța) kikötő vezetőségét. Történik mindez akkor, amikor az orosz-ukrán fezültség miatt a Fekete tenger összes kikötője és hajózhatósági útvonala egyre fontosabbá válik nemcsak a kereskedelmi, de haditengerészeti szempontból is.

Cătălin Drulă (fotó)  közlekedési miniszter törvénytelen módon cserélte le a Romániai Tengeri Kikötők Országos Igazgatóságának adminisztrátorait. Ez a 2022. áprilisáig érvényes megbízási szerződések lejárta előtt történt.

 

Cătălin Drulă-nak tisztában kellett legyen azzal, hogy miniszteri pozíciója nem ad neki felhatalmazást erre a rendelkezésre, amely a Konstanca kikötőjének irányítását szabályozza, és az eljárás nem volt törvényes. Kérnie kellett volna ugyanis a közgyűlés, az igazgatóság összehívását.

„A miniszternek nincs előjoga a 109. rendeletre. Minden, amit tett, visszaélés „- állítják az állami vállalatok igazgatásának szakemberei.

Ráadásul a Romániai Tengeri Kikötők Országos Igazgatóságának elnökét és egyetlen más érvényes mandátummal rendelkező vezetőségi tagot sem hívtak be az ülésre.

A kikötők vezetőségét a miniszter önkényes döntése nyomán megváltoztatták. Sőt, a 2019-es jelentéseket sem nyújtották be és nem regisztrálták a Tengeri Kikötők Igazgatásáért felelős Nemzeti Társaságnál.

Hozzátesszük, hogy azt az ellenőrzést, amelyre 2020-ban kellett volna végrehajtani, nem hajtottak végre. A miniszter döntését máris óriási a közfelháborodás kíséri s valószínűleg nyilvánosság előtt kell, indokolja intézkedéseit. (Forrás: Newsweek România)

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile