Aktuális, Külpolitika

Az ukrán elnök tárgyalni akar Putyinnal

Tárgyalásra hívta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Vlagyimir Putyin orosz elnököt Kelet-Ukrajnába – írja a CNN.
A meghívást az ukrán elnök nyilvánosan, egy TV-s beszédben adta ki; arra kérte Putyin elnököt, hogy üljenek le és egyeztessenek arról, hogy lehetne visszaállítani a tűzszüneti állapotot Kelet-Ukrajnában, ahol „több millió életet” veszélyeztet szerinte a most kialakult diplomáciai feszültség.

„Kaptam egy fölvetést, hogy találkozzunk a kontaktvonalnál, hogy átlássam és megértsem a szituációt, olyan pontosan, ahogy csak lehet. Mit értsek meg? Minden hónapban oda látogatok, Putyin úr!” – fogalmazott Zelenszkij.

Hozzátette: készen áll arra, hogy személyesen találkozzon Putyin elnökkel, „bárhol az ukrán Donyec-medencében, ahol háború van.”

Beszédében az ukrán elnök arra is megkérte polgártársait, hogy „egyesüljenek az orosz katonai fenyegetés ellen.” Hozzátette: világossá vált, hogy Ukrajna és Oroszország máshogy képzeli el a jövőt közös múltja ellenére, de ennek nem kell problémának lennie, így cselekedni kell, hogy a „jövőbeni katonai veszteségek elkerülhetők legyenek.”

Jelenleg eltérő vélekedések szerint 40-150 ezer orosz katona állomásozik az ukrán határ menti orosz régiókban és a vitatott hovatartozású Krímben.

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile