Aktuális, Belpolitika

Beperelte Renate Weber a parlamentet, amiért az leváltotta az ombudsmani tisztségből

Közigazgatási pert indított Renate Weber a képviselőház és a szenátus ellen, kérve a bukaresti ítélőtáblától az ombudsmani tisztségből való menesztéséről szóló parlamenti határozat semmissé nyilvánítását.

A per első tárgyalását július 2-án, pénteken tartják. A képviselők és szenátorok június 16-án szavazták meg Renate Weber leváltását az ombudsmani tisztségből. A javaslatot 247 támogató és 32 ellenszavazattal fogadta el a parlament, egy törvényhozó nem voksolt.

A Nép Ügyvédjének menesztését a kormánykoalíciót alkotó három párt, a PNL, az USR–PLUS és az RMDSZ kezdeményezte, arra hivatkozva, hogy Renate Weber túllépte hatáskörét, megszegte az intézmény megszervezéséről és működéséről szóló törvény, valamint az alkotmány előírásait.

A három párt kifogásolta továbbá, hogy Renate Weber konkrét indok nélkül indította be a kínzás megelőzését célzó országos mechanizmust a koronavírusos betegeket kezelő egészségügyi intézményekkel szemben. Ezzel zavart és félelmet keltett az egészségügyi dolgozókban, ami akadályozta a rendszer megfelelő működését, ezáltal Weber súlyosan megsértette az alkotmányt – érveltek a koalíciós pártok.

 

Forrás: Agerpres

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile