Aktuális, Külpolitika

Biden kiutasított tíz orosz diplomatát, Moszkva bekérette az amerikai nagykövetet – egyre feszültebb a helyzet

Az amerikaiak kiutasítottak tíz orosz diplomatát az Egyesült Államokból, mire Moszkva bekérette az amerikai konzult.

Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy pénzügyi szankciókat léptet életbe Oroszország ellen válaszul a Moszkva részéről érkezett kibertámadásokra és az amerikai elnökválasztásokba történt orosz beavatkozásra.

A pénzügyi szankciók mellett az amerikai elnök kiutasít az országból tíz orosz diplomatát – közölte az MTI.

Ha Oroszország folytatja vagy fokozza a nemzetközi helyzet destabilizálására irányuló akcióit, akkor az Egyesült Államok olyan büntető intézkedéseket hoz, amelyek „stratégiai és gazdasági következményekkel” járnak majd Oroszországra nézve – áll a Biden által áláírt rendeletben.

A NATO is az USA mellé állt az ügyben, kiadott egy közleményt, amiben többek között hangsúlyozta: Oroszország megsérti, illetve nem teljesíti nemzetközi kötelezettségvállalásait. Beavatkozási kísérletet tesz a szövetséges országok választásaiba, széleskörű dezinformációs kampányokat indít és rosszindulatú kibertevékenységeket folytat.

A válasz sem késett persze, bekérette az orosz diplomáciai tárca a moszkvai amerikai nagykövetet a Washington által meghirdetett újabb szankciók után – jelentette be Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile