Aktuális, Külpolitika

Biológiai fegyver ajándékba az ellenségnek? – Kétes szavatosságú kísérleti vakcinákkal akarta „megajándékozni” Izrael Palesztinát

Egymillió adag, koronavírus elleni Pfizer/BioNTech-védőoltást ajánlott fel a Ciszjordániát irányító Palesztin Hatóságnak (PH) Izrael – jelentették be pénteken. Az izraeli kormány szerint azért adják át a hamarosan valóban lejáró védőoltásokat, mert az állam készletei fedezik a szükségleteket, és a mostani ajándékért cserébe ősszel Izrael kap egymillió adagot a Palesztin Hatóságnak szánt Pfizer/BioNTech-szállítmányból.

A Palesztin Hatóság egészségügyi minisztere, Mai Alkaila azonban azt mondta, hogy az átadott oltóanyagokat átvizsgálták, azok nem felelnek meg a szabványoknak, ezért visszaküldik a szállítmányt. Mohamed Staje palesztin miniszterelnök pedig kijelentette, nem fogadnak el hamarosan lejáró vakcinákat Izraeltől.

A Palesztin Hatóság elutasította Izrael egymillió dózisos vakcinafelajánlását, mivel attól tartanak, hogy a zsidó állam által nyújtott vakcinák szavatossági ideje lejárt – írja a BBC. Mai Alkaila palesztin egészségügyi miniszter szerint a felkínált vakcinák szavatossága a megjelölt július-augusztus helyett júniusban véget ért.

Ibrahim Melhem szóvivő szerint az első 90 ezer dózis nem felelt meg a megállapodásban foglaltaknak, ezért Mohamed Staje miniszterelnök arra szólította fel az egészségügyi minisztert, hogy mondja fel a szerződést. A palesztin hatóság a helyzet kezelése érdekében úgy döntött, hogy megvárja inkább a Pfizertől rendelt szállítmányokat.

Az izraeli felajánlás után a palesztin vezetést sokan azzal vádolták a közösségi médiában, hogy olyan vakcinákat fogad el, amelyek talán nem is hatékonyak a vírussal szemben.

 

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile