Aktuális, Társadalom

Covidos betegek meggyilkolásával vádolják a nagyszebeni ATI alkamazottait – egy volt alkalmazott feljelentést tett

Halálgyár lett az életmentő kórházi részlegből? – vetődik fel a kérdés , olvasva a hétfőn napvilágot látott szebeni covid-  rémtörténetet. Horrorfilmekkel versenyre kel ugyanis az az eset, melyet hétfőn szellőztetett meg a romániai sajtó. A Mediafax hírportálon megjelent tudósítás szerint a nagyszebeni (Sibiu) megyei kórház intenzív terápiás (ATI) osztályán az egyik ott dolgozó alkalmazott vallotta azt, hogy ott coviddal diagnosztizált betegeket öltek meg, kihasználva azt, hogy a karantén miatt se a hozzátartozók sem látogatók nem mehettek be a betegekhez. Az ügyészség  vizsgálatot indított. A nyomozás folyik. Vajon kiderül valaha mi történt valójában és hányan haltak meg azért, mert megölték ott őket és nem azért mert vírusfertőzésben szenvedtek?

 

 

A neve elhallgatás kérő személy nyilatkozata után kezdtek a hatóságok hivatalból nyomozást az eset kapcsán.

Ion Veştemean a Nagyszebeni Törvényszék melletti ügyészség főügyésze, a sajtó megkeresésére hétfőn azt nyilatkozta, a Szebeni Megyei Kórház sürgősségi osztályának alkalmazottaival szemben többrendbeli gyilkosság vádja miatt kezdtek nyomozást.

A feljelentést megtevő személy anonimitása miatt a vizsgálat egyelőre In  rem folyik, a főügyész szerint később döntik el az eljárás további módját.

Eddig egyelőre annyi derült ki az eset kapcsán, amit a Turnul Sfatului hírportálon nyilatkozott az az egészségügyi dolgozó, aki sorozatos gyilkosságokkal vádolja a szebeni ATI több alkalmazottját.

A neve elhallgatását kérő személy elmondása szerint az ATI részlegre érkező covidosnak nyilvánított betegeket azonnal szedálják ,  Midazolam, Propofol és Fentanyl érzéstelenítőkkel és rendkívül erős nyugtatókkal,   márpedig a légzési elégtelenségben szenvedő betegeket ezzel egyértelműen életveszélybe sodorják.  A kiadott, hivatalos  covid-protokoll szerint azonban ez az eljárás, míg olyan esetekben, ha az illető más idült vagy súlyos bajban is szenved, azt nem veszik figyelembe, nem kezelik, vallotta a volt egészségügyi alkalmazott. Voltak betegek, akiknek a kezét és lábát összekötözték, ha azok nyugtalanok voltak, vagy éppen azért vergődtek, mert fuldokoltak.  A feljelentést megtevő férfi elmondta, őt magát is utasították, hogy az erős nyugtatókat beadja a betegeknek, azonban egy idő után nem bírta ezt csinálni, mint a vele készült interjúban elmondta:”aki az emberek megsegítésére esküdött, az nem gyilkolhat embereket”.

 

A férfi, saját elmondása  lelkiismereti okokból fordult a sajtó nyilvánosságához.

Értesüléseink szerint a szebeni megyei kórházban hétfőn belső vizsgálatot is kezdtek.

A nyomozás fejleményeire a hivatalos szervek közleményeit figyelembe véve még visszatérünk.

( A feljelentést tevő egykori kórházi alkalmazott részletes nyilatkozata román nyelven az alábbi linkre kattintva olvasható:  https://www.turnulsfatului.ro/2021/03/07/rdquo-si-eu-am-omorat-oameni-rdquo-dezvaluiri-socante-din-sectia-ati-covid-a-spitalului-judetean-180535 )

UPDATE:

A Nagyszebeni Megyei Kórház vezetősége hétfő délután reagált azokra  vádakra miszerint  betegeket öltek meg az ATI osztályon.

A kórház képviselői elmondták, a covid19 járvány kezdete óta 570 beteget utaltak az intenzív terápiás részlegre, ezek közül  397-en haltak meg, 152-en pedig visszatérhettek más kórházi részlegekre.  A kórház vezetősége azt állítja, hogy a benyugtatózást csak izgatott, ideges betegeknél végzik, így azok nem okozhatnak sérüléseket saját maguknak. Elismerték, hogy valóban voltak esetek, amikor lekötözték a betegeket, de ezt az orvosi előírások szerint tették s a részletekbe nem mentek bele.

„Azon állításokat, amelyek szerint egyes betegek halálát a terápiás hiányosságok okozták, bizonyítékokkal és szakértői elemzésekkel,vizsgálatokkal kell igazolni, , és nem az anonim panaszok  szerint megítélni.”- reagáltak a szebeni kórház vezetői. Hogy ezt az utólagos „szakértői elemzést és vizsgálatot” hogyan lehetne a karantén szigorlattal eltemetett holtestek esetében kivitelezni, erre persze senki nem tudja egyelőre a választ.

Az ügyészség folytatja a nyomozást.

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile