Aktuális, Társadalom

Csecsemője megölésével vádolja az orvosokat egy jászvásári asszony – a covidprotokoll miatt nem mentették meg a magzatot?

Ismét egy, a covid protokollhoz köthető orvosi műhibára utaló horror-történet borzolja a közvéleményt Romániában, egy jászvásári (Iaşi) asszony azzal vádolja az orvosokat, hogy  hagyták meghalni életveszélybe került babáját, habár megfelelő orvosi ellátással meg lehetett volna azt menteni.

 

 

Az asszony 11 nappal a magzat halála előtt már elment orvoshoz, hogy valami nincs rendben, 11 nap alatt ötször ment be a kórházba és jelezte, hogy baj van, kérte az orvosokat vizsgálják meg. A kismamának ekkor már erős fájdalmai voltak. A vizsgálatok azt mutatták ki, hogy a magzat nem megfelelő pózban, keresztben fekszik és rátekeredett a köldökzsinór, azonban az orvosok (eddig tisztázatlan okok miatt) egyszerűen megtagadták, hogy kórházba utalják a nőt és császármetszéssel világra segítsék az életveszélybe került gyermekét.

Történt mindez a Jászvásári Cuza Vodă Szülészeti és Nőgyógyászati kórházban. A Iaşi-i Törvényszék melletti ügyészség emberölés vádja miatt két ottani nőgyógyász ellen nyomoz az eset kapcsán.

A terhes nőt először azzal utasították el (hiába ott volt egy magánrendelőben végzett orvosi eredmény miszerint a magzat életveszélyben van és ezt az ügyeleten is megállapították) hogy először készítessen covid tesztet s majd csak azután kerülhet kórházba. A covid járvány alatt ugyanis nem lehet csak úgy kórházba kerülni, mint láthatjuk, még ha életveszélyes helyzet is alakul ki.

Előbb a teszt, aztán az életmentés? Vagy azután sem? …

Az asszony másnapra meg is csináltatta a tesztet, ami negatív lett, s ezzel jelentkezett  újra a kórházban, kérve, hogy utalják be és mentsék meg gyermekét. A szülészet ügyeletén levő orvos azonban a negatív teszt és a nyilvánvaló életveszélyes diagnózis ellenére sem volt hajlandó beutalni a nőt a szülészetre, hanem hazaküldte. Hasonló  esetben azonnali sürgősségi eljárás, azonnali császármetszés szükséges, ezt azonban a kórház orvosai elmulasztották .

Három nap elteltével a 36 hetes terhes asszony úgy érezte, hogy a méhében levő magzat nem mozog s azonnal visszamentek a kórházba, ahol megállapították, hogy a gyerek meghalt. A nő csak halott babáját hozhatta világra. Az óriási felháborodást kiváltott eset  ügyében folyik a büntetőjogi eljárás.

(fotó: Illusztráció)

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile