Aktuális, Belpolitika

Dübörög a vakcina-panama Romániában IS – A közegészségügy fejlesztésére szánt pénzösszeg 60 százalékát költi covid vakcinára a román kormány, miközben a raktárakban  rájuk romlik a lejáró szavatosságú, felhalmozott és be nem adott oltóanyag

A román kormánynak, állítólag nem áll elég pénz a rendelkezésére, hogy fejlessze a romániai egészségügyi ellátást és a kórházakat, mégis ennek ellenére az egészségügynek szánt pénzösszeg 60 százalékát arra szánja, hogy további covid vakcinákat vásároljon, adta hírül a Ziarul National.

A román kormány módosította a 2021-re jóváhagyott nemzeti közegészségügyi programok költségvetését, és azt 60% feletti arányban a Covid elleni oltások megvásárlására fordította. Így az összesen 4,4 milliárd lejből 2,6 milliárd lej feletti összeget költenek a Covid elleni kísérleti vakcinák és az agresszív és primitív oltási kampányhoz szükséges egészségügyi anyagok beszerzésére és a vakcina propagandára. Mindeközben Romániában az egészségügyi ellátás, a kórházak állapota igencsak sok kívánnivalót hagy maga után.

A kísérleti vakcinákra elkülönített pénzösszeg miatt nem jut pénz a többi, valós fertőző betegség, így a tuberkulózis, a rossz körülmények miatt egyre nagyobb veszélyt jelentő kórházi fertőzések vagy a diabéteszes betegek kezelésére, illetve az onkológiai, nőgyógyászati és szülészeti programok fejlesztésére.

Ez a költségvetés módosítás már azért is több mint furcsa, mert Románia eddig is felesleges  mennyiségű covid vakcinát halmozott fel,  s mivel a lakosság zöme nem hajlandó beadatni magának a több mint kétes kísérleti szereket, a kormány már kiárusításokat is hirdetett a rájuk romló, szavatossági időből kifutó oltások lepasszolására.

Érthetetlen tehát, hogy mindezek ellenére, a kormány nem azzal foglalkozik, hogy a közegészségügyet fejlessze és az emberek gyógyítását segítse, hanem hatalmas pénzeket különít el olyan kísérleti szerekre, melyekből milliószámra van még a raktárban és melyeket már árusítanak más országoknak.

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile