Aktuális, Belpolitika

Egy fia fát sem ültettek, csak szerepeltek ásóval a kezükben: egy az egyben átverés volt Iohannisék erdősítési kampánya(+videó)

„Akkora erdőket telepítünk, mint egy ország!” volt a szlogenje annak az erdősítési kampánynak, melynek fővédnöke maga Klaus Iohannis romániai államelnök volt a fővédnöke.

A recorder.ro hírportál oknyomozó riportjából azonban az derül ki, hogy az erdősítési kamu-kampányok között ez a hatalmas csinnadrattával, médiajelenléttel beharangozott faültetési kampány egy újabb, ez esetben erdőnagyságú hazugsága volt a Iohannis féle kormányzatnak.

2008-ban a Parlament megszavazta azt a törvényt, amely előírja az állam számára, hogy 2035-ig 2 millió hektár földet erdősítsen. Románia igyekezett megszüntetni a szakadékot az Európai Unió többi országával, ahol az átlagos erdős terület 38%.

Az egykor erdeiről híres ország, Romániában azonban mára  az illegális fakitermeléseknek, az erdészetek lezüllesztésének és a sok politikai korrupciónak ”köszönhetően” csak 29%  az ország erdős területe. A többi erdő szőrén-szálán eltűnt.

S akárhogy hazudnak az illetékes környezetvédelmi hatóságok okoskodó meséket, az elmúlt 12 év alatt az erdősítési programok csak látszólagosan, PR-hazugságokként voltak jelen Romániában.

Az „erdősítési hazugságok” csúcsát tavaly érték el, amikor Costel Alexe, akkori környezetvédelmi miniszter elindította az „Egy akkora erdő, mint egy ország” nevű kampányt, Klaus Iohannis elnök fővédnöksége alatt. Kihirdették „az elmúlt tíz év legnagyobb erdősítési kampányának”lehet a nép szemtanúja, és nagy  reklámshowt mutatatk be , ahol ország legfontosabb politikusait ásóval a kezükben filmezték és fényképezték.

Klaus Iohannis is ásót és facsemetét ragadott, legalábbis míg filmezték és becsület pionírszavát adta, hogy visszaültetik az elrablott erdőket.

Hát nem ültették. Egyetlen megyében sem.

Nyoma sincs azoknak az erdei faültetvényeknek, melyek azóta már kellene, cseperedjenek. Az illegális erdőirtás, azonban továbbra is folyik.

Iohannis és csapata, nem ültetett akkora erdőt, mint az ország, de ismét hazudtak egy nagyot… csak hazudtak megint egy jó nagyot, de ez sajnos már senkit nem lep meg…

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile