Aktuális, Társadalom

Egyre több európai ország állítja le az AstraZeneca oltás alkalmazását – Románia azonban folytatja

Egyre nagyobb a káosz és a bizalmatlandság a covid oltások kapcsán az Európai Unióban.  Németország, Franciaország, Olaszország, Norvégia, Bulgária, Dánia, Izland, Hollandia,Írország, Spanyolország  egészségügyi minisztériumai azonnali hatállyal felfüggesztették az AstraZeneca féle covid-oltóanyag beadását az embereknek.

Románia azonban folytatja az oltást a lakosság körében az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által előállított vakcinával, figyelmen kívül hagyva, hogy egyre több európai ország úgy döntött, hogy felfüggeszti ennek a vakcinának a használatát mivel egyre több tisztázatlan haláleset köthető hozzá, adta hírül a Mediafax.

Rendkívüli ülést tartottak hétfőn este Bukarestben, amelyen részt vett a COVID-19 elleni védőoltásokkal foglalkozó nemzeti koordinációs bizottság (CNCAV), az Egészségügyi Minisztérium, az Országos Közegészségügyi Intézet és a Romániai Gyógyszerek és Orvosi Eszközök Országos Ügynökségének képviselői (NAMMD), hogy döntést hozzanak az AstraZeneca vállalat által gyártott vakcinával kapcsolatban.

A hírek szerint elemezték a regisztrált mellékhatásokat, haláleseteket, majd kimondták, Románia márpedig folytatni fogja az AstaZeneca covid-vakcinájának beadását a lakosságnak.

Hétfő este jelentették be a spanyol hatóságok is , a román döntéssel egyidőben, hogy Spanyolország is legkevesebb két hétre felfüggeszti az AstraZeneca által kifejlesztett koronavírus elleni vakcina használatát – jelentette be Carolina Darias egészségügyi miniszter hétfői esti sajtótájékoztatóján Madridban.

A spanyol tárcavezető elmondta: az oltóanyag alkalmazásának leállítása addig tart, amíg az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vizsgálata le nem zárul arról, hogy a vakcina mellékhatásaként alakult-e ki trombózis egyes pácienseknél. Ugyanabban az időben a bukaresti illetékesek kijelentették, nem tartják veszélyesnek az AsrtraZeneca oltóanyagot és folytatják annak beadását a az embereknek.

Spanyolországban is előfordult már ilyen eset, a múlt hétvégén jelentették agyi vénás trombózis kialakulását egy korábban ezzel a vakcinával beoltott embernél – részletezte María Jesús Lamas a spanyol gyógyszerügynökség igazgatója.

A romániai oltásokat levezénylő illetékesek azonban mindezt figyelmen kívül hagyva, folytatják az AstraZeneca beadását a románoknak.

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile