Aktuális, Belpolitika

Elutasították az RMDSZ által támogatott „suskus-törvénymódosítást”- a közpénzek felhasználásának átláthatóságát akarták ködösíteni

Elutasította szerdán a képviselőház kulturális szakbizottsága a közpénzek felhasználásának átláthatóságát biztosító törvénynek azt a módosítását, mellyel (több civil szervezet vádjai szerint) az RMDSZ ki szerette volna vonni magát a jogszabály hatálya alól.

A testület a közérdekű információkhoz való hozzáférést biztosító 2001/544-es törvényhez benyújtott módosító indítványokat vitatta meg. Többek között a Szabó Ödön képviselő ( fotó) által iktatott javaslatot, miszerint csak azoknak a civil szervezeteknek kellene beszámolniuk a kapott közpénzek elköltéséről, amelyek kormányhatározattal nyerték el a közhasznú státust. Az RMDSZ és egyes kisebbségi szervezetek nem tartoznak ezek közé.

Ez a módosító indítvány már pár napja kiszivárgott a sajtóba, és húsz romániai civil szervezet kedden egy közös közleményben azzal vádolta meg az RMDSZ-t, hogy a beterjesztésével ki akarta vonni magát a 2001/544-es törvény hatálya alól. Állásfoglalásukban emlékeztettek arra, hogy 2018 és 2020 között az RMDSZ-t többször is arra kötelezte a bíróság, hogy kérésre adja ki a közpénzek elköltésére vonatkozó adatokat.

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile