Belpolitika

Folytatódik a diaszpóra-tüntetés körüli káosz

A 2018. augusztus 10-i, bukaresti diaszpóra-tüntetés ügye egyelőre nem zárult le, vannak még folyamatban vizsgálatok – jelentette ki pénteken Stelian Ion igazságügyi miniszter, hangsúlyozva, meg kell várni az indoklást a Bukaresti Törvényszék keddi, a volt csendőrségi vezetők elleni nyomozás újraindítását jogerősen elutasító ítéletével kapcsolatban.

„Nagyon fontos megvárni a nyomozás újraindítására vonatkozó igénylést elutasító ítélet indoklását. Felkérek mindenkit, mindazokat, akik ilyen irányú igénylést nyújtottak be – és én is közöttük vagyok –, hogy legyen türelmünk, lássuk, mit ír az indoklásban” – fejtette ki Stelian Ion az igazságügyi minisztérium székhelyén.

„Az biztos, hogy az augusztus 10-i tüntetés ügye nem zárult le itt. A Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészségnél (DIICOT) levő ügynek voltak olyan részei, amelyeket leválasztottak és a katonai ügyészségre küldtek, ezek pedig még folyamatban vannak, és főként a beosztott csendőrök tetteire, a tüntetőkkel szembeni fellépésre vonatkoznak. Az ügynek még van egy másik része is, amely civil köztisztviselőkre, vezetői tisztséget betöltő személyekre vonatkozik, és itt sem született még végső döntés” – szögezte le az igazságügyi tárca vezetője.

Stelian Ion tulajdonképpen Klaus Iohannis államfő felszólítására reagált. Az elnök csütörtökön nyilvánosan kért magyarázatot az igazságügyi minisztertől, hogy mi vezetett ehhez a törvényszék keddi jogerős döntéséhez, amellyel elutasította a – vádemelés nélkül tavaly lezárt – bűnvádi eljárás újraindítását. „A románoknak joguk van megtudni, kik a felelősek a békés tüntetők elleni erőszakért. Az ügynek nem lehet itt vége, ezért felkértem a belügyminisztert és az igazságügyi minisztert, találjanak megoldást arra, hogy fény derüljön az igazságra augusztus 10-vel kapcsolatban, a vétkeseket pedig felelősségre vonják” – írta közösségi oldalán az elnök.

Szerdán Florin Cîțu, az új koalíciós kormányt vezető liberális miniszterelnök is csalódottságának adott hangot, amiért az akkori szociáldemokrata kormány ellen 2018. augusztus 10-én rendezett tüntetés erőszakos feloszlatásának felelőseit sem számoltatja el az igazságszolgáltatás, miként adós maradt az igazság kiderítésével az 1989-es forradalom sortüzeinek és a későbbi „bányászjárások” ügyében is. (Forrás: Agerpres)

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile